Iguman Sava: Maske su konačno pale

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić konstatovao je da je uvek bio protiv nezavisnosti Kosova i cepanja Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

15:18

Iguman Sava: Maske su konačno pale
screenshot

“Uvek su me lažno optuživali da podržavam nezavisnost Kosova. A istina je da sam zapravo uvek bio protiv nezavisnosti Kosova i cepanja Srbije još od početka kosovske krize 90, jer sam smatrao i sada još više smatram da vodi stvaranju etnički čiste albanske države na ovom prostoru”, naveo je Janjić.

On je potom prokomentarisao izjavu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da se on lično zalaže za razgraničenje sa Albancima.

“Kao što na vreme rekosmo. Razgraničenje koje je već dogovoreno u grubim linijama između Prištine i Beograda, u suštini je kolosalni poraz za Srbiju jer se njena de jure teritorija treba podeliti (ili da ublažimo, razgraničiti) po etničkom principu - Sever Kosova za Preševsku dolinu. Preciznije rečeno, Srbija zadržava sever Kosova (ili jedan njegov deo), koji ionako kontroliše, a treba da preda ostali deo Kosova i Metohije (sa većinom našeg naroda i svetinja) i po svemu sudeći deo prostora Preševa i Bujanovca (Zato je Beograd juče hladno tako prećutao pretnje Prištine da će anektirati Preševo). Dakle vlastodršci u Srbiji spremni su da predaju K-Albancima teritoriju za koju su se barem po Ustavu na Evanđelju zakleli da će čuvati kao deo Srbije. Ostaje dosta teških zadataka: Menjanje Ustava Srbije i Kosova. Na Kosovu se mora ućutkati opozicija koja hoće celu teritoriju Kosova (sukob Tači-Haradinaj je u toku), u Srbiji proglasiti za izdajnike i plaćenike sve koji ovo ne vide kao akt najvećeg patriotizma, uz najbeskrupuloznije tabloidsko blaćenje i pretnje pojedincima, marginalizovati ulogu Crkve jer im ne daje podršku za izdaju i, konačno, u toku septembra ili početkom oktobra potpisati sveobuhvatni sporazum sa nekim prividnim garancijama za Srbe južno od Ibra i par manastira koji ostanu (na čemu insistiraju međunarodni faktori valjda kako bi sve imalo barem neki privid pravednosti, makar za neko vreme). Važno je napomenuti da u Briselu predstavnici Beograda nikada nisu razgovarali o crkvama i na tome su isključivo insistirali međunarodni predstavnici. Ovi su se bavili isključivo teritorijom i iznalaženjem načina kako da srpskm narodu prodaju rog za sveću”, naveo je Janjić.

Dodao je i da je Crkva na vreme govorila i da je “nisu slušali”.

“Krenuli sa najprljavijim napadima i lažima, iako dobro znaju da je Crkva najjači protivnik nezavisnosti KiM. Maske su konačno pale (doduše malo ranije nego što su planirali jer smo izašli u javnost i makar predupredili nasilni scenario koji je bio planiran). Ovaj plan etničke podele teritorije, koji iz milošte zovu "razgraničenje" po svemu sudeći ima pragmatičnu podršku ključnih međunarodnih faktora, pod uslovom da se kriza ne izlije na prostor BH i Makedonije. Ne bih o detaljima. Biće onih koji će o tome pisati više. Za nas u SPC na Kosovu i Metohiji ovo nije i neće biti političko pitanje, već pitanje opstanka našeg vernog naroda i svetinja sa kojim ostajemo do kraja uz sve posledice dogovora moćnika. A oni koji vuku Srbiju u ovu tragediju, neka se pravdaju i obmanjuju i druge i sebe same. Boga i narod koji vidi svojim očima, ne mogu prevariti. Budući, ipak, da je reč o podeli teritorije na etničkom principu, dugoročne posledice za Evropu biće veoma opasne ali, hvala Bogu, dosta je pametnih ljudi i međunarodnih i domaćih o tome govorilo na vreme. Nisu ih slušali. Procenjujem da će ovaj sporazum ako ga uspeju sprovesti izazvati toliku nestabilnost da će budućnost ovog dela u Evropi za dugo biti na listi čekanja, ali videćemo. Bog da je na pomoći svima i da oprosti onima koji zaista ne znaju šta rade jer njima nije lako, izobličavaće ih njihova savest do kraja života, jer znaju da Bog sve vidi (ako uopšte veruju u njega) i svesni su da narod i istorija pamte”, zaključio je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: