"Zgrožena sam napadima na oca Savu, zašto Irinej ćuti?"

Zamenica predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović izjavila je da podela Kosova nije prihvatljiva.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

13:01

screenshot

"Za Srbe na Kosovu i Metohiji nije prihvatljivo rešenje podele Kosova. To je bio stav i našeg pokojnog lidera (Olivera Ivanovića) i Građanska inicijativa SDP kao politička opcija na Kosovu i Metohiji ne odustaje od toga da sledi njegovu ideju", kazala je Božovićeva za nedeljnik NIN.

Ona je rekla da je "zgrožena" pred napadima Srpske liste na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića zato što je izneo svoje mišljenje i protivljenje ideji o podeli Kosova.

"Čelnici Srpske liste svoje napade na neistomišljenike iznose tvrdeći da govore u ime celog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ne mogu s tim da se složim. Srpski narod je uvek bio uz svoju crkvu i njeno sveštenstvo", kazala je Božovićeva.

Ona je ocenila i da su optužbe upućene pojedinim predstavnicima Crkve za "agenturno delovanje" neodmerene i sramne i shvaćene kao poruka da niko ne sme da ima drugačije mišljenje niti pravo da takvo mišljenje iznosi u javnost.

Upitala je zašto se srpski patrijarh Irinej nije oglasio na tolike optužbe upućene vladici Teodosiju i igumanu Savi Janjiću.

Božovićeva je istakla da bi srpski narod na Kosovu i Metohiji trebalo da bude i uz svoju državu i uz svoju Crkvu i da su "podela, nesloga i sukobi danas najmanje potrebni narodu na KiM".

Ona je povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "svi Srbi znaju da je Kosovo izgubljeno" rekla da ona sa svojom porodicom živi na Kosovu i da se nikada ne može "pomiriti da je Kosovo izgubljeno".

"Dok na Kosovu živi i jedna srpska porodica ono ne može biti izgubljeno i za njega se treba boriti. To tvrdim", istakla je Božovićeva.

Govoreći o referendumu o KiM, ona je rekla da misli da će pitanje biti formulisano tako da će na perfidan način pokušati da se kamuflira suština i da će pitanje sudbine KiM povezati sa budućnošću Srbije.

Ona je rekla da su pregovori u Briselu netransparentni i da posle njih uvek postoje tri različite interpretacije dogovora - jedna iz Prištine, druga iz Beograda, treća iz Brisela i da su skoro uvek kontradiktorne.

Božovićeva je rekla da nemaju nikakve nove informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, a da su informacije o tome da kamere na stranačkim prostorijama nisu radile u vreme ubistva i da su proradlie deset minuta posle - apsolutno nemoguće.

"Postoji sumnja da je ta informacija pokušaj da se ubice ne pronađu", istakla je Ksenija Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: