"Nacisti = fašisti, ustaše = četnici, svi koji veličaju.."

Beograd/Zagreb -- Hrvatski poslanik u EP Ivan Jakovčić izazvao je burne reakcije javnosti nakon izjave da se u Hrvatskoj "moraju raščistiti stvari s ustaštvom".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

On je posle toga, nastojeći da pojasni stav, rekao da sve osobe koje veličaju "naciste, fašiste, ustaše i četnike" treba osuditi.

"Pozivam Vladu Hrvatske i Vladu Srbije da na zajedničkoj sednici usvoje iste zakone. Stvarajmo MIR", naveo je Jakovčić na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Jakovčić je na Tviteru naveo “nacisti = fašisti, ustaše = četnici”.

“Sve osobe koje javno veličaju ove režime treba osuditi i kažnjavati”, napisao je on.

Jakovčić je prethodno za regionalnu televiziju N1 rekao, na konstataciju da je kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson tokom proslave Dana pobede i Dana branitelja u Glini koristio ustaški pozdrav "Za dom spremni", da je to sramotno.

Upitan kako to regulisati, Jakovčić je rekao da treba doneti zakone koji zabranjuju "sve što ima veze s ustaštvom".

"Isto ono što je napravila Nemačka - jednostavno doneti zakone koji zabranjuju sve što ima veze s ustaštvom. Ako želimo imati srećnu državu, neka Tompson i pojedinci budu nesrećni, mi s ustaštvom moramo raščistiti stvari. Veliko je zlo to što radi Tompson, što ljudi svesno manipulišu. Razumem da Tompson želi da zaradi lovu, ali to je sramotno", rekao je Jakovčić.

Govoreći o zaoštrenim odnosima Hrvatske i Srbije, poslanik Hrvatske u EP je rekao da je "potpuno populističko ponašanje obe strane".

"Čuli smo neki dan potpuno neprihvatljive izjave (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, a donedavno je šetao po mostu i nosio joj cveće (predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović). Potpuno populističko ponašanje, s obe strane da se razumemo. Kad predsednica (Hrvatske) ode u Brisel onda je za antifašizam, svi njeni su bili u partizanima, a kad ode drugde onda je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav", rekao je Jakovčić ocenivši da takvo licemerje u politici "tera ljude iz Hrvatske".

Region

strana 1 od 124 idi na stranu