Na današnji dan, 9. avgust

Izvor: Beta
Podeli

480. pne - Persijanci pod vođstvom kralja Kserksa pobedili su u trodnevnoj bici kod Termopila vojsku spartanskog kralja Leonide. Ta pobeda omogućila je Kserksu osvajanje Atine.

378 - U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočno-rimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima (Cibalae).

1842 - SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum kojim je određena granica između SAD i Kanade od Mejna do Velikih jezera.

1896 - Rođen je švajcarski psiholog Žan Pijaže (Jean Piaget), poznat po istraživanjima saznajnih funkcija kod dece. Osnovao je Međunarodni centar za genetičku epistemologiju ("Dečiji govor i mišljenje", "Uvod u genetičku epistemologiju").

1896 - Nemački inženjer i pronalazač Oto Lilijental (Otto Lilienthal), jedan od pionira avijacije, poginuo je isprobavajući planer dvokrilac koji je ranije iste godine konstruisao.

1918 - Rođen je američki filmski režiser Robert Oldrič (Aldric) koji se uspešno oprobao u gotovo svim filmskim žanrovima, od vesterna do psiholoških drama ("Šta se dogodilo s Bebi Džejn?", "Vera Kruz", "Apač", "Dvanaest žigosanih", "Poljubac smrti").

1919 - Rođen je italijanski kompozitor i pisac libreta Ruđero Leonkavalo (Ruggiero Leoncavallo). Slavu mu je donela opera "Pajaci", a nijedno od kasnijih mnogobrojnih dela nije postiglo takav uspeh.

1942 - Tokom kampanje "Napustite Indiju" (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandija (Gandhi) i još 50 njegovih sledbenika. Gandi je u zatvoru 21 dan štrajkovao glađu, a pušten je iz zatvora 1944. pod pritiskom javnosti.

1945 - Amerikanci su, na kraju Drugog svetskog rata, bacili drugu atomsku bombu koja je razrušila više od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginulo je 73.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posledica radijacije. Japan je kapitulirao 15. avgusta, čime je rat okončan.

1945 - Na trećem zasedanju u Beogradu Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1954 - Kao odgovor na pretnje SSSR-a i istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i Jugoslavija zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o političkoj saradnji i uzajamnoj pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslovenskih odnosa posle 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikada nije otkazan.

1962 - Umro je nemački pisac Herman Hese (Hermann Hesse), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. Duboko saživljavanje sa savremenim problemima i otpor konvencionalnim društvenim normama učinili su ga šezdesetih godina idolom omladine na Zapadu. Smatra se pretečom i klasikom hipi-kulture ("Demijan", "Stepski vuk", "Sidarta", "Igra staklenih perli", "Narcis i Zlatousti").

1965 - Bivša britanska kolonija Singapur postala je nezavisna država u okviru Komonvelta posle otcepljenja od Malezije.

1969 - Glumica Šeron Tejt (Sharon Tate), žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijeni u njenoj kući na Beverli Hilsu.

1974 - Potpredsednik SAD Džerald Ford (Gerald) postao je predsednik, nakon što je Ričard Nikson (Richard Nixon), zbog umešanosti u aferu Votergejt, podneo ostavku.

1975 - Umro je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, jedan od velikana sovjetske i svetske muzike 20. veka. Njegov opus, pored 15 simfonija, sadrži opere, balete i kamernu muziku.

1992 - U Barseloni su završene 25. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 15.000 sportista iz 172 zemlje. Sportisti SR Jugoslavije, zbog sankcija UN, nisu mogli da učestvuju u ekipnim sportovima, ali su medalje izborili strelci - Jasna Šekarić srebrnu, a Aranka Binder i Stevan Pletikosić bronzanu.

1998 - U sukobu sa indijskom policijom u Kašmiru poginuo je Ali Mohamamad Dar (Mohamammad) samoproklamovani zamenik vrhovnog komandanta zabranjene separatističke islamske oružane grupe Hizb-ul-Mudžahedin, koja teži da Kašmir pripoji Pakistanu.

1998 - Košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije postala je svetski šampion u košarci.

2000 - U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu život je izgubilo 300 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

2002 - Umro je general-poručnik Tran Do, najpoznatiji vijetnamski disident koji je poslednjih godina postao zagovornik političkih reformi u Vijetnamu.

2004 - Teri Nikols (Terry Nichols) osuđen je u Americi na 161 godinu doživotne robije bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Sitiju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

2008 - U Americi je preminuo Mahmut Darviš (Mahmoud Darwish), palestinski pesnik. Poezija Darviša usmerena je na izgnanstvo i dijasporu kao svakodnevnicu života. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Bosanski stećnjak i Zlatan venac Struških večeri poezije (2007).

2010 - U klizištima u provinciji Gansu, na severozapadu Kine oko 1200 osoba je poginulo, a više od 500 se vodi kao nestalo. Bujica blata je prekrila pet kilometara površine, a negde je bila i do visine trećeg sprata stambenih zgrada.

2010 - U poplavama u Pakistanu poginulo 1.600 ljudi, 500.000 osoba ostalo je bez krova nad glavom, a ugroženo 13,8 miliona ljudi.

2011 - Evropska centralna banka (ECB) ocenila je da su finansijska tržišta u najtežoj krizi od kraja Drugog svetskog rata i da ključnu ulogu u okončanju te krize ne treba da ima ECB, već države članice evro-zone.

2014 - Ubistvo mladog crnca Majkla Brauna koga je ubio beli policajac u Fergusonu, predgrađu američkog grada Sent Luis, pokrenulo je višednevne demonstracije i sukobe sa policijom koja je koristila vojnu opremu za rasterivanje demonstranata.

2015 - Parlamentarni izbori na Haitiju koji su više puta pomerani usled političkih razmirica haićanske izvršne vlasti i opozicije unazad četiri godine, proteklu su i znaku odlaganja početka glasanja, nereda, povremenog pesničenja i gađanja kamenicama.

2017 - Oko 50 migranata, uglavnom tinejdžera iz Somalije i Etiopije, udavilo se kod jemenske obale posto je krijumčar namerno gurnuo više od 120 migranata u more dok su se približavali Jemenu.

Razno

Na današnji dan, 31. avgust

12 - Rodjen je rimski car Kaligula, zapamćen kao jedna od najgrotesknijih ličnosti u istoriji. Njegove ekstravagancije poput navodne namere da svog konja proglasi

Razno petak 31.08. 00:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 30. avgust

1483 - Umro je francuski kralj Luj XI (Luis), koji je tokom vladavine od 1461. uspeo da pobedi Ligu feudalaca i da ojača centralnu kraljevski vlast. Nasledio ga

Razno četvrtak 30.08. 00:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 29. avgust

1521 - Turci su pod komandom sultana Sulejmana II Veličanstvenog osvojili Beograd i proglasili ga za sedište Smederevskog sandžaka. Beograd je postao pogranična

Razno sreda 29.08. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 28 idi na stranu