"Dan pred smrt nosio sam Miloševićevo pismo Lavrovu"

Jedan od naših najpoznatijih i najcenjenijih advokata Zdenko Tomanović govorio je za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 9. avgusta.

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 09.08.2018.

08:01

On je pričao o svojim iskustvima iz vremena kada je bio pravni savetnik Slobodanu Miloševiću u Hagu. On je otkrio i kako je izgledao njihov poslednji susret.

"Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor, i da njegovo, rukom napisano, pismo odnesem u Rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo u Ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i Lavrov. Dan kasnije, Milošević je pronađen mrtav", rekao je Tomanović, koji je, inače, bio i jedini građanin Srbije koji ga je video mrtvog u ćeliji.

Intervju sa jednim od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih advokata Zdenkom Tomanovićem Nedeljnik je počeo dva dana nakon ubistva njegovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića...

Tomanović je bio očigledno razočaran i rezigniran: „Miša je ubijen samo zato što je advokat. I u ovom momentu je samo to značajno. Nažalost, naša politička elita i njihovi medijski dželati odmah su videli priliku da kriminalizuju advokata. Time stvaraju ambijent koji relativizuje značaj ovog ubistva.
Ubiti advokata samo zato što se bavio svojim poslom prevazilazi snagu svih brojki koje nam nude. Jednakost i sigurnost svakog građanina se ne obezbeđuje prebacivanjem odgovornosti na neko prošlo vreme.“

A onda je upozorio: „Advokati se moraju ujediniti, jer je to interes građana Srbije.“

Tomanović u velikom intervjuu govori o ubistvu njegovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića, o pravosuđu u Srbiji i svim njegovim manama, o uticaju politike i medija na pravo, o odbrani Miloševića, drugovanju sa Aleksandrom Tijanićem i Bogdanom Tirnanićem, o svojim klijentima Miroslavu Miškoviću, Milanu Beku, Emiru Kusturici...

U novom Nedeljniku čitajte još

- Intervju: Vuk Drašković o kralju Aleksandru Karađorđeviću

- Razgovori sa akademicima: Gradimir V. Milovanović

- Ćirilicagejt: Može li zakon da opismeni Srbiju?

- Patrik Beson o fudbalu i Beogradu

- Uvodnik Veljka Lalića: Bože mili, čuda velikoga

- Kolumna Draže Petrovića: Male tajne višeslojnog agenturnog delovanja

- Istraživanje Gorana Nikolića: Novac za sve

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Brexit, poslednji čin

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Branko Rosić: Oproštaj od Olivera Dragojevića

- Mini-intervju: Miloš Jovanović, DSS

- Kolumna Mihaila Medenice: Špijuni u SPC

- Feljton Čedomira Antića: Istorija 21. veka

- Tramp i Lebron: Kad predsednik vređa

- Intervju: Let 3

- Intervju: Kanda, Kodža i Nebojša

- Redovni dodatak: Kina danas, tekstovi o najmnogoljudnijoj zemlji sveta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: