Janković: Kosovsko pitanje bih rešio...

Lider PSG Saša Janković kaže da bi pitanje KiM rešio integracijom Kosova u međunarodne organizacije, što uključuje i UN, ali bez priznanja nezavisnosti.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 09.08.2018.

16:07

Janković: Kosovsko pitanje bih rešio...
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

To je preneo nedeljnik “Vreme“.

Janković je kazao da bi, po njegovom mišljenju, rešenje pitanja Kosova obuhvatilo "teritorijalnu i personalnu" autonomiju za Srbe na Kosovu i institucionalizaciju njihovih organa samouprave.

"Rešenje bi obuhvatalo poseban režim zaštite najznačajnijih verskih i kulturno-istorijskih dobara (vid eksteritorijalnosti)", rekao je Janković.

On je objasnio da bi se zalagao za procesuiranje svih zločinaca, i sa srpske i sa albanske strane.

Janković je u intervjuu ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema koncept rešenja pitanja Kosova, već sa nekoliko taktičkih varijanti pokušava da ostane na vlasti.

"Igra onu igru koja mu se danas čini jačom, ali će je sutra zameniti potpuno suprotnom ako oceni da će ga ona sačuvati (na vlasti)", objasnio je Janković.

Po njegovim rečima, Vučiću je nebitno šta će se dogoditi sa ljudima, Kosovom, Srbijom i regionom, već jedino brine o svojoj poziciji na vlasti.

Za Jankovića je plan razmene teritorija Kosova sa Albancima "opasan presedan" koji nije trajno i održivo rešenje.

"Šta sutra sa delom Sandžaka u Srbiji, šta sa severom Vojvodine?", upitao je Janković. Dati Prištini stolicu u UN, a da za to Srbija ne dobije ništa, jednako je tome da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova na celoj teritoriji pokrajine i trajno prepusititi sever, kaže potpredsednik SNS Marko Đurić u odegovoru na stav koji je Saša Janković izneo u intervjuu nedeljniku Vreme.

"Jako loša ideja", ocenjuje Djurić na tviteru Jankovićev stav da bi pitanje KiM rešio integracijom Kosova u međunarodne organizacije, što uključuje i UN, ali bez priznanja nezavisnosti. "Pre bavljenja velikim temama, dajte recite zašto za dva mandata kao zaštitnik građana niste bili na KiM i niste štitili prava građana koji žive tamo", pita Đurić Jankovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: