"Rekao sam šefu NATO da je to ozbiljan incident"

Estonija je pozvala generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da istraži slučajno lansiranje rakete vazduh-vazduh.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.08.2018.

20:34

EPA-EFE Toms Kalnins

Tu raketu je avion policijske misije NATO ispustio u utorak u vazdušnom prostoru te zemlje.

Estonska vlada je saopštila da je premijer Jiri Ratas telefonom razgovarao sa Stoltenbergom o tom incidentu, prenosi Rojters.

"Rekao sam generalnom sekretaru NATO da je to ozbiljan incident i razumljivo smo zabrinuti zbog ovog što se desilo u Estoniji. Hvala bogu što, koliko znam, niko nije povređen kao rezultat incidenta", saopštio je Ratas.

On je naveo da je od Stoltenberga tražio da jučerašnji incident shvati veoma ozbiljno i da brzo utvrdi okolnosti.

Estonija, baltička zemlja koja se graniči s Rusijom i Letonijom, članica je NATO, na čijem sajtu je navedeno da u okviru mirnodopske vazduhoplovne policijske misije Alijanse države članice pomažu saveznicama koje nemaju načina da policijski patroliraju nebom iznad svojih teritorija.

Juče je špansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je španski borbeni avion "jurofajter", sa bazom u Litvaniji, greškom ispustio raketu iznad jugozapadne Estonije tokom obuke, ne pričinivši pritom nikakvu štetu.

Špansko Ministarstvo, koje je otvorilo istragu o tom incidentu, istaklo je da se incident dogodio "u zoni u kojoj je takav tip vežbe dozvoljen", preneli su francuski mediji.

"Raketa vazduh-vazduh nije pogodila nijedan avion. Ministarstvo odbrane je otvorilo istragu kako bi se tačno utvrdio uzrok incidenta", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: