Šabić: Presuda je očekivana, kao jedino pravno moguća

Upravni sud odbio je tužbu Republičkog javnog tužioca (RJT) za poništavanje rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: Beta

Sreda, 08.08.2018.

23:25

Šabić: Presuda je očekivana, kao jedino pravno moguća

Tim rešenjem je naloženo da se javnosti učini dostupnom profesionalna biografija postupajućeg tužioca u predmetu "Savamala".

U saopštenju poverenika se navodi da će se pre dostavljanja biografije postupajućeg tužioca zaštititi i učiniti nedostupnim lični podaci: adresa, lični i matični broj, ime roditelja, mesto, dan, mesec i godina rođenja i drugi detalji u tim dokumentima koji nisu od značaja za obavljanje tužilačke funkcije.

Poverenik Rodoljub Šabić smatra da je presuda očekivana, logična, kao jedino pravno moguća, ali ocenjuje da slučaj, odnosno samo podnošenje tužbe ilustruje sa kakvom "neodgovornom lakoćom" se postupci i akti poverenika pokušavaju diskreditovati i diskvalifikovati.

Tužbu protiv poverenika u slučaju "Savamala" Republičko javno tužilaštvo podnelo je zbog "kršenja zakona na štetu javnog interesa".

"To je i generalno, a posebno u konkretnoj situaciji bukvalno pravni oksimoron. Naime, ne samo da je savršeno normalno i opravdano, u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim standardima, da profesionalne biografije nosioca javnih funkcija budu dostupne javnosti, nego je šta više u konkretnom slučaju 'sporna' biografija i u vreme podnošenja tužbe protiv poverenika, čak i pre toga, bila dostupna najširoj javnosti", navodi se u Šabićevom saopštenju.

On je podsetio da je biografija postupajućeg tužioca bila dostupna na veb sajtu Državnog veća tužilaca, čijim radom rukovodi upravo republički javni tužilac.

"Da pod takvim okolnostima RJT kvalifikuje nalog poverenika kao 'kršenje zakona i ugrožavanje javnog interesa' je zaista apsurd", ocenio je poverenik.

Kako je navedeno, statistički podaci o podnošenju tužbi republičkog javnog tužioca zbog "kršenja zakona na štetu javnog interesa", koje može da podnosi protiv više stotina organa, govore da se one podnose "isključivo" protiv poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

To navodi na zaključak da je poverenik jedini državni organ koji "krši zakon i ugrožava javni interes", a to je, u atmosferi u kojoj, nažalost, organi vlasti masovno i robusno krše zakone, ekstremno nekorektno, dodaje se u saopštenju.

"Ovo pogotovo imajući u vidu da kršenje prava građana ne nailazi, ni izbliza, na adekvatnu krivično pravnu reakciju, ocenjujući da je tužna realnost svakodnevno suočavanje sa mnoštvom ozbiljnih povreda prava na pristup informacijama i prava na zaštitu podataka o ličnosti, od kojih veliki broj ukazuje na sumnju u izvršenje krivičnih dela službenih lica, a da je istovremeno broj postupaka koje tužilaštva tim povodom pokreće zanemarljiv", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: