Iguman Sava Janjić odgovorio na "optužbe" Marka Đurića

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odgovorio je na “optužbe” direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

14:38

Iguman Sava Janjić odgovorio na
screenshot

Da podsetimo, Đurić je rekao da ne očekuje da će se danas pokajati i izviniti našim ljudima na KiM oni koji su u tuđem interesu javno optuživali sopstvenu državu da planira dogovoreni zločin protiv svog naroda, i oni koji su planski stvarali strah i širili laži u trenutku koji je za našu stranu politički i bezbednosno osetljiv.

"Ne očekujem, jer oni koji zbog povređenih sujeta, novca ili nečijih političkih interesa i naloga, nad tuđim nasiljima ćute, a svojoj državi avansno isporučuju Lazareve kletve, stida i srama nemaju", saopštio je Đurić.

Kako je na Fejsbuku napisao Sava Janjić, “Iskreno mu je žao što je Đurić povređen činjenicom da je izražena zabrinutost o podeli u kojoj bi najveći deo našeg naroda scenarijem eventualne teritorijalne podele ostao van granica Srbije i bio izložen novim progodima”.

“Tu brigu je javno prvi izrazio Sv. Arhijerejski Sabor SPC u maju mesecu i deli je ogroman broj našeg vernog naroda, koji nam se stalno javlja i aktivno pokazuje solidarnost na molebanima za naš stradalni narod na Kosovu i Metohiji. Ratnohuškačka retorika nekih medija još od početka meseca juna, ali i konkretne namere da se "spontano" izazove teritorijalna podela, s pravom su našeg Vladiku i sve nas duboko zabrinuli i primorali ga da se oglasi. Drago nam je da smo aktuelizovanjem ove teme barem donekle doprineli da se ovakav scenario ne dogodi ili barem odloži, jer nijedna teritorijalna podela o kojoj se sve otvorenije govori, kao što znamo, nikada ne biva u miru i neminovno vodi do stradanja nevinih”, napisao je on.

Kako je dodao, ne bi da odgovara na “neosnovane i neprimerene napade koje podsećaju na sličnu retoriku nekih ranijih mračnih vremena”.

“Radije bih rekao da bismo svi mi ovde sa velikom radošću uputili iskrenu zahvalnost i pohvalu našim vlastima, a ja lično i najdublje izvinjenje zbog ishitrene sumnje, ako bi naši politički predstavnici javno odbacili svaki eventualni scenario podele teritorije Srbije na Kosovu i Metohiji, i ukoliko bi potvrdili da ostaju verni Ustavu Srbije na kome su se zakleli (pred Evanđeljem) potvrđujući da je KiM neotuđivi deo Srbije i da će kao takvo za Srbiju zvanično i ostati, bez obzira na situaciju na terenu koja je nasilno proglašena mimo Rezolucije 1244 i mnogih međunarodnih principa”, navodi on.

Kako naglašava, ovo nije i nikada neće biti pitanje politike, već opstanka naroda i naše Crkve u miru i dostojanstvu.

“Očuvanje celovitosti Srbije i odbacivanje ideje podele teritorije, koja bi se teško odrazila na većinu našeg naroda na KiM i najvažnije svetinje, zvanični su stavovi SPC izraženi na zasedanju Sv. Arhijerejskog Sabora u maju ove godine. Zato bi sve nas ovde ovakva ohrabrujuća izjava političkog rukovodstva Srbije čvrsto uspokojila i unela mir među naš verni narod na Kosovu i Metohiji. Onda ćemo, nadam se, zajedno i jedinstveno nastaviti da se trudimo da radimo, svako na svoj način, na poboljšanju života našeg naroda i drugih ljudi koji ovde žive, kroz odgovoran dijalog sa kosovskim Albancima, sa kojima želimo da živimo u miru i poštovanju”, naglasio je Sava Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: