"MUP kaže – izostanak policije je opravdan"

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu nije srušen iako je Republička inspekcija naložila rušenje i 7. avgust označila kao dan početka uklanjanja objekta.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

21:21

screenshot

Razlog je izostanak “neophodne asistencije policije“. U odgovorima na pitanja Insajdera u MUP-u Srbije kažu da je izostanak asistencije opravdan jer, kako tvrde, Ministarstvo građevine nije priložilo potrebnu dokumenciju, odnosno dokaz da je rušenje prvo pokušano bez asistencije policije.

“Od strane Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, dostavljen je zahtev za pružanje policijske pomoći prilikom sprovođenja izvršenja rešenja Odeljenja građevinske inspekcije o uklanjanju objekta na Kopaoniku, uz koji nije priložen odgovarajući dokaz da je organ nadležan za izvršenje pokušao izvršenje bez pružanja policijske pomoći“, navodi se u odgovoru na pitanje Insajdera zašto policija nije obezbedila asistenciju prilikom zakazanog rušenja na Pančićevom vrhu.

Zahtev za pružanje asistencije, prema navodima MUP-a policijska stanica u Brusu dobila je 27. jula 2018. godine i u MUP-u tvrde da su o nedostacima zahteva obavestili Ministarstvo tri dana kasnije. Ministarstvo građevine, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, do danas nije dopunilo traženu dokumentaciju.

“Policijska stanica u Brusu dobila je zahtev za pružanje asistencije povodom uklanjanja spornog objekta. Kako isti nije bio u skladu s pomenutim odredbama Zakona o policiji, tačnije nije dostavljen dokaz da je pokušano izvršenje bez policijske pomoći, dana 30. 07. 2018. godine, podnosilac zahteva je obavešten o formalnim nedostacima i upućen da dostavi potrebnu dokumentaciju, što do danas nije učinjeno, shodno čemu asistencija nije mogla biti pružena“, navodi se u odgovorima MUP-a Insajderu.

Prema Zakonu o policiji, policija pruža pomoć pri izvršenjima “ako se pri izvršenju akta državnog organa ili pravnog ili fizičkog lica sa javnim ovlašćenjima… u postupku vansudskog namirenja osnovano očekuje otpor“.

Da bi policija pružila pomoć i omogućila bezbedno sprovođenja izvršenja potreban je pisani zahtev koji se upućuje najmanje 48 sati pre izvršenja.

Uz zahtev za pružanje pomoći mora se podneti i dokaz o pokušaju izvršenja bez pružanja policijske pomoći i dokaz o angažovanju pratećih službi koje su neophodne za izvršenje.

Upravo na ovaj zakon poziva se i policija u odgovorima Insajderu: “Članom 53 Zakona o policiji, propisano je da se policijska pomoć u izvršenjima pruža kada se u sprovođenju izvršenja osnovano očekuje otpor, dok je odredbama člana 54 istog zakona, između ostalog, predviđeno da uz zahtev za pružanje pomoći mora biti priložen akt kojim se dokazuje da je organ nadležan za izvršenje pokušao izvršenje bez pružanja policijske pomoći“, navodi MUP.

Insajder je Ministarstvu građevinarstva uputio pitanja da li je pokušano rušenje bez asistencije policije i ako nije kada će to biti urađeno. Odgovore čekamo.

Rušenje objekta na Pančićevom vrhu bilo je zakazano za 7. avgust u osam ujutro, međutim sinoć je Insajderu iz Ministarstva građevinarstva rečeno da do toga ipak neće doći jer nije obezbeđena “neophodna asistencija policije“ i da je rušenje odloženo dok se ne ispuni svi predviđeni uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: