"Glas mog pokojnog prijatelja Olivera bi tako značio..."

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić naveo je da bi glas Olivera Ivanovića u ovom trenutku svima značio.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

21:33

screenshot

On se osvrnuo na komentare iz vrha srpske vlasti u kojima su crkveni predstavnici optuženi za “agenturno delovanje“.

“To neodoljivo podseća na ne tako davni, sličan i prepoznatljiv rukopis. Da li neko misli da je srpski narod toliko zaglupljen da ništa ne vidi? Glas mog dragog pokojnog prijatelja Olivera Ivanovića bi u ovom trenutku tako značio svima nama, ali možda je upravo njegova istinoljubivost i hrabrost razlog zašto sada nije sa nama. Ne zaboravimo, agresivnost dolazi od straha i nesigurnosti“, napisao je Janjić. Potom se zapitao i da li ljudi koji odlučuju o životima Srba na Kosmetu uopšte razmišljaju o posledicama svojih odluka.

“Kosovski Albanci su proglasili nezavisnost, Srbija i 5 EU zemalja nisu priznale i mnoge zemlje na svetu i imaju svoje razloge jer ni kosovske vlasti ne poštuju svoje zakone i Kosovo i dalje funkcioniše po mnogo čemu kao neodrživa "država". Zašto sada da Srbija deli ono što je de jure njena teritorija (jer da nije ne bi joj ni tražili priznanje) žrtvuje svoj narod, svetinje. Koja zemlja na svetu je nešto slično ikada uradila? Da li oni misle da će ih Evropa prihvatiti odmah ili sledi nastavak priče i godine odlaganja jer EU neće autokratije i nestabilna društva što već čujemo od nekih EU država? Ko ima hrabrosti da pred Bogom i istorijom ponese takvu odgovornost i takav teret, sudbine ljudi. Bolje je pregovarati i 100 godina, raditi na vladavini prava, sloboda, mudro i savesno, graditi mir i razumevanje među ljudima, nego za par meseci napraviti haos i prouzrokovati krvoproliće, jer ne zaboravimo, nijedna podela u istoriji nije prošla bez krvoprolića. To nije poziv na zamrznuti konflikt, već na dijalog o pravim pitanjima i brizi o živim ljudima. Da li oni od svojih mapa vide uopšte žive ljude ili su to samo brojke njihovih potencijalnih glasača? Znamo šta su takvim sličnim dogovorom 1991. g. Tuđman i Milošević pokrenuli, uz sve ostale koji su odgovorni za stradanja 90tih. Argumenti da Srbija nema drugi izbor su jasno i glasno - lažni, licemerni i neodgovorni. Kažu nestaće narod južno od Ibra svakako, pre ili kasnije. Zar svi nećemo jednom umreti a da li to znači da treba odmah da se svi samo-ubijemo da se ne mučimo. Zato većinu Srba na KiM treba žrtvovati na oltaru umišljene logike Dobrice Ćosića i sličnih salonskih nacional-socijalista koji su crtali krvave granice po Balkanu. Ova logika je prodavanje magle srpskom narodu i velika greška koja će se njenim akterima, a i celoj Srbiji pre ili kasnije vratiti kao bumerang, ali i dodatno destabilizovati Evropu podstičući menjanje granica i separatizam. Kosovo je samo po sebi presedan, a ovo će biti samo dodatak. Jer ne može se graditi sreća na nesreći drugih. Ako oni koji su odgovorni za odluke sprovedu što su naumili, pokazaće da idu stopama svojih ideoloških učitelja koji su nam već dovoljno nesreće ostavili sledujući istoj takvoj nerazumnoj logici, unesrećivši i svoj narod i mnoge druge. Mi ih ne možemo sprečiti, ali ovaj put, za razliku od 90tih ostaće zabeleženo da je bilo glasova koji podržavaju miran dijalog uz poštovanje prava svih ljudi. Ovo nije nikakva politika, već vapaj onih koji žele da ostanu svoji na svome, da žive u miru, da budu zaštićeni. Ovo je za SPC pre svega pitanje žive Crkve jer bez naroda nema Crkve i mogu samo da ostanu građevine ili njihove ruševine“, naveo je Janjić, komentarišući navode da su prištinske i beogradske vlasti “prevazišle ideju stvaranja Zajednice srpskih opština i prešle na fazu razmene teritorija“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: