"Svako upozorenje Crkve se pokazalo kao tačno"

Književnik i novinar Živojin Rakočević naveo je da su posledice neslaganja Crkve i države katastrofalne, prenosi portal Radiokim.net.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

19:05

screenshot

"Svako upozorenje koje je, u proteklim decenijama, u prelomnim trenucima Srpska pravoslavna crkva upućivala državama Jugoslaviji i Srbiji pokazalo se kao tačno i svaki put kada je došlo do neslaganja Crkve i države posledice su bile katastrofalne", izjavio je Rakočević.

On smatra da bi upozorenja, apele i predloge koje šalje Srpska pravoslavna crkva trebalo krajnje ozbiljno razmotriti i u najvećoj mogućoj meri prihvatiti, jer je iskustvo Crkve iznad teško narušenih institucija.

"Setimo se dramatičnih upozorenja iz 1998. i strašnih napada na crkvu. Šta se posle toga dogodilo suvišno je podsećati. Crkva je opstala sa svojim narodom, a država je bila prinuđena na povlačenje. Za razliku, recimo od Hrvatske, gde su Srbi ostali bez ičega, naš narod na Kosovu i Metohiji mogao je utočište naći, više nego igde, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Moguće je da smo preživeli zahvaljujući činjenici da smo se mogli skloniti u sigurnost Gračanice, Patrijaršije ili Dečana. Ako je crkva u najtežim trenucima tražila i našla, neku vrstu izlaza za naše živote, ona ima pravo da učestvuje u svakom rešenju i rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Jedino ona, do detalja, pamti svako dobro i svako zlo koje su uradili jedni drugima i Srbi i Albanci, zato može da razume i iz vekovnog iskustva svojih svetinja kaže šta je dobro i šta će sutra biti. Trebalo bi da poslušamo taj glas", rekao je Rakočević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: