Pokušaj atentata,predsednik preživeo napad dronovima VIDEO

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro preživeo je napad dronovima za vreme svog govora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Incident se dogodio tokom njegovog obraćanja na jednom vojnom skupu u Karakasu, kada su eksplodirala dva drona koja su nosila eksploziv, prenose agencije.

Tom prilikom povređeno je sedam vojnika.

Na video snimcima vidi se Maduro koji se obraća hiljadama vojnika, njegova supruga i predstavnici vojske i vlade koji u jednom trenutku gledaju u nebo, a zatim obezbeđenje koje skače da zaštiti Madura.

Maduro je kazao da je preživeo napad "zahvaljujući Bogu, narodu i oružanim snagama" i okrivio Kolumbiju i američku državu Floridu, gde žive brojni stanovnici Venecuele u egzilu za "desničarsku zaveru da ga ubiju".

On je u televizijskom obraćanju, nekoliko sati nakon napada, rekao da je to bio pokušaj atentata i da sve ukazuje na zaveru desničara iz susedne Kolumbije, što je, kako kaže, pokazala preliminarna istraga, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, nekoliko organizatora je uhvaćeno, ali nije otkrio detalje.

"Taj dron je išao na mene, ali zaštitio me je štit ljubavi. Siguran sam da ću živeti još mnogo godina", rekao je Maduro.

Ministar informisanja Horhe Rodrigez izjavio je da su dronovi napunjeni eksplozivima eksplodirali nedaleko od mesta gde se održavao vojni skup u centru Karakasa.

Levičar Maduro, koji je nasledio predsednika Uga Čavesa 2013. godine, je nepovređen, ali sedam vojnika je zadobilo povrede.

Odgovornost za napad preuzela je malo poznata grupa "Nacionalni pokret vojnika u majcama".

Oni su se oglasili putem društvenih mreža navodeći da su planirali da napad izvrše dronovima, ali su ih snajperisti oborili.

"Demonstrirali smo da su ranjivi. Nismo uspeli danas, ali to je samo pitanje vremena", napisala je grupa osnovana 2014. godine sa ciljem da ujedini sve venecuelanske "pokrete otpora".

U maju, Maduro je osvojio novi šestogodišnjui mandat, što su njegovi rivali pokušali da ospore pozivajući se na brojne nepravilnosti.

Državni tužilac Tarek Vilijam Sab izjavio je da meta atentata nije bio samo Maduro, već cela vojna komanda koja se u trenutku napada nalazila na bini, prenosi AP.

Kako je rekao istraga je pokrenuta, a više detalja biće objavljeno u ponedeljak.

"Nalazimo se u talasu civilnog rata u Venecueli", rekao je Sab.

strana 1 od 453 idi na stranu