"Verovatno ćemo bez dogovora izaći iz EU"

Britanski ministar za međunarodnu trgovinu Lijam Foks kaže da London verovatno neće postići dogovor o razlazu s EU pre izlaska iz bloka krajem marta 2019.

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

23:02

Ilustracija: Thinkstock

Foks je za list Sandej tajms rekao da "tvrdoglavost" zvaničnika EU "gura" Veliku Britaniju ka nepostizanju dogovora. On je ocenio da je verovatnoća 60 odsto da će Velika Britanija izaći iz EU bez dogovora o razlazu.

I London i Brisel navode da do oktobra žele da postignu sporazum o razlazu i budućim trgovinskim odnosima, kako bi sve članice EU mogle da ga ratifikuju pre izlaska Velike Britanije iz Unije 29. marta 2019. godine.

Međutim, pregovori dve strane stagniraju, a britanska vlada pokušava da izvrši pritisak na ostalih 27 članica EU da pristanu na kompromis, naglašavajući ekonomsku štetu Bregzita "bez dogovora", pošto bi u tom slučaju bile uvedene carine i druga ograničenja u međusobnoj trgovini. Brisel navodi da predlozi Londona o odnosima posle Bregzita nisu realistični i optužuje Veliku Britaniju da želi da zadrži koristi od članstva u EU, kao što je slobodna trgovina, a da ne zavisi od pravila Unije, uključujući slobodno kretanje ljudi među njenim članicama.

Vremena je sve manje, a vlada britanske premijerke Tereze Mej podeljena je oko toga koliko bliski treba da budu ekonomski odnosi dve strane posle Bregzita. Foks je jedan od nekoliko britanskih ministara koji podržavaju takozvani "tvrdi Bregzit", dok drugi, među kojima je ministar finansija Filip Hamond, žele da Velika Britanija ostane blisko povezana s EU, svojim glavnim trgovinskim partnerom.

Britanska privredna udruženja takođe su većinski opredeljena za bliske veze s Unijom posle Bregzita i navode da bi nepostizanje dogovora o uslovima izlaska moglo da dovede do ekonomskih potresa, uključujući i rast cena hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: