Evropa "u plamenu", u Portugalu izmerena 43 stepena

Više od 740 vatrogasaca u Portugaliji,gde se beleže rekordne temperature, pokušava da ugasi šumski požar na jugu ove zemlje.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.08.2018.

14:00

Evropa
Foto: Gettyimages

Zbog katastrofalnih požara koji su prošle godine pogodili Portugaliju i u kojima je stradalo 114 osoba, službe civilne zaštite poslale su putem SMS-a upozorenje građanima na rizik od požara u pojedinim regionima, uključujući region oko Lisabona, prenosi AP.

U odmaralištu nedaleko od Lisabona, popularnom Kaškaišu električna mreža preopterećena je zbog velike upotrebe klima uređaja, zbog čega je u petak uveče došlo do nestanka struje na nekoliko sati.

U Lisabonu, izmerena je temperatura od 43 stepena.

Požar je počeo u petak u brdovitoj oblasti na jugu regiona Algarve, gde su zvaničnici morali da evakuišu sva sela, a u gašenju je učestvovalo 10 kanadera.

Topli vazduh iz Severne Afrike uzrokovao je najteži toplotni talas na Iberijskom poluostrvu od 2003. godine, koja je bila i godina u kojoj je zabeleženo najviše šumskih požara.

Samo ove nedelje u Španiji je umrlo troje ljudi od posledica visoke temperature - dve osobe su preminule od toplotnog udara u Mursiji na jugoistoku, dok je jedan muškrac preminuo u Barseloni.

Španska vojska pomaže hitnim službama u borbi protiv požara u Nervi na jugu Španije, ali taj požar još nije lokalizovan.

U požaru koji je izbio nedaleko od Madrida dve osobe su povređene a šest kuća je oštećeno.

Visoke temperature uzrokovale su požare i u brojnim evropskim zemljama od Grčke do Finske.

Prošlog meseca u Grčkoj je u istočnoj Atiki od požara stradala 91 osoba.

Najteža suša u poslednjih 10 godina uzrokovala je sušenje reka u Holandiji i pogodila poljoprivrednike u Nemačkoj.

Polja pšenice uništena su širom severne Evrope, što je podiglo cene te žitarice.

U Skandinaviji temperature su do pre nekoliko dana bile veoma visoke temperature - u Švedskoj su zabeležene rekordne temperature, kao i u Finskoj u kojoj je živa dostizala 30 stepeni, iako je prosecna temperatura za to doba godine 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: