Samo jedna tema na sastanku Makrona i Mejove

Sastanak Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika biće uglavnom posvećen Bregzitu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2018.

20:07

Samo jedna tema na sastanku Makrona i Mejove
Foto: GettyImages

Bregzit će biti tema pošto se približavaju rokovi za izlazak Britanije iz EU, saopštila je Jelisejska palata.

Makron će sutra po podne primiti Terezu Mej u tvrđavi Breganson, predsedničkoj rezidenciji u mestu Borm-le-Mimoza na jugoistoku Francuske, gde on sutra počinje svoj odmor.

Dvoje vođa održaće uveče radni sastanak od oko dva sata, a zatim će se pridružiti supružnicima Brižit Makron i Filipu Meju na "prijateljskoj" večeri u četvoro na tom imanju, navodi se u saopštenju.

Makron će biti obavešten o stavu Londona u pregovorima o Bregzitu i o budućnosti odnosa s EU, navela je Jelisejska palata. Tereza Mej se vraća s odmora u Italiji.

Kako se dodaje, neće biti saopštenja posle razgovora, jer se ovde ne radi o zameni Mišela Barnijea koji u ime EU vodi pregovore o Bregzitu s Londonom.

Pregovori EU i Velike Britanije inače tapkaju u mestu više meseci, a dve strane treba da postignu sporazum do sredine oktobra da bi se sproveo organizovan razlaz, predviđen krajem marta 2019. godine.

"Već smo se saglasili oko 80 odsto sporazuma o razlazu", rekao je Barnije u uvodniku objavljenom danas u listu Figaro. On je dodao da ipak treba još da se saglase o "važnim tačkama" i naveo kao primer pitanje granice između Severne Irske, koja ostaje u Velikoj Britaniji, i Irske, koja ostaje članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: