"Ako je Skenderbeg Srbin, a istovremeno i Albanac..."

Najavljeno postavljanje spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu u Ulcinju otvorilo je u političkim krugovima pitanje porekla albanskog junaka, navodi RTCG.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2018.

09:12

Thinkstock

I dok jedni tvrde da je Srbin, a drugi da je Albanac, istoričar Šerbo Rastoder kaže za RTCG da je Skenderbeg spojio one koje retko spaja.

Ljiljana Đurašković iz Demokratskog fronta (DF) ponavlja da je Skenderbeg "rođeni Srbin, od oca Jovana i majke Vojislavke, od čuvenog roda Brankovića".

"Njegovo pravo ime je Đurađ Kastriotić", kaže Đuraškovićeva, koja je istovremeno pozdravila podizanje spomenika Skenderbegu koji će, kako je ocenila, "obogatiti inače veliku kulturno-istorijsku baštinu grada Ulcinja".

Prvi čovek ulcinjske opštine Ljoro Nrekić kaže da se procenjuje da će spomenik biti postavljen do kraja godine.

"Neki misle da je njihov, neki misle da je njihov, istorija kaže nešto drugo", poručuje Nrekić.

Istoričar Šerbo Rastoder je jasan kako nauka gleda na Skenderbega.

"Ono što je bitno je da je Skenderbeg albanski nacionalni junak i da je on deo nacionalnog mita Albanije. Ta naknadna spekulacija oko krvnih zrnaca njegovog porekla nema nikakve veze iz razloga što on pripada jednoj kulturi koja ga kao takvog baštini", kaže Rastoder.

On kaže da želi da veruje da svi iskreno podržavaju podizanje spomenika.

"To je idealna opcija. Ako je Skenderbeg Srbin, a istovremeno i Albanac, a ima poreklo Crnojevića, onda je on idealan spoj povezivanja različitosti kultura i pomirenja u Crnoj Gori", poručuje Rastoder.

Sa druge strane, on problematizuje pitanje podizanja spomenika nekome ko nema veze sa Ulcinjem.

"Zaista jedna istorijska ličnost prve polovine petnaestog veka evropskih razmera, ali ja nisam siguran da je to ličnost koja ima neke neposredne veze sa Ulcinjom. Skenderbeg se svugde potpisuje kao gospodar Albanije", rekao je Rastoder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: