Francuska: Izglasano poverenje vladi

Francuska vlada ubedljivo je prebrodila dva pokušaja opozicije da joj izglasa nepoverenje zbog skandala u vezi s telohraniteljem predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Time je potvrđeno da Makron u parlamentu ima čvrstu većinu, javlja Rojters.

Predlog konzervativne opozicione partije za izglasavanje nepoverenja vladi podržalo je 143 poslanika, premalo u odnosu na 289 glasova neophodnih za obaranje vlade, dok je predlog saveza levičarskih partija dobio samo 74 glasa.

Time su zaokružene burne dve nedelje u francuskoj politici izazvane video snimkom na kojem se vidi kako Makronov telohranitelj prebija demonstrante, što je izazvalo do sada najozbiljniju kriza od dolaska Makrona na vlast.

Makronova partija "Republika u pokretu" ima većinu u donjem domu parlamenta i nijedan poslanik iz predsednikove partije nije danas glasao suprotno od svojih kolega iz stranke.

Bivši pomoćnik za bezbednost francuskog predsednika Emanuela Makrona, Aleksandar Benala, nedavno je izjavio da je napravio grešku intervencijom u policijskoj operaciji na protestu u maju, ali naglasio da ne misli da je time izdao predsednika.

Benala je 1. maja snimljen kako bije mladog demonstranta, a ubrzo nakon objavljivanja tog snimka je otpušten.

strana 1 od 464 idi na stranu