Brnabićeva: Videćemo kako će se završiti

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savetu bezbednosti UN.

Izvor: Beta

Utorak, 31.07.2018.

20:28

Brnabićeva: Videćemo kako će se završiti
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Ona ističe da se naša diplomatska borba i razgovori sa saveznicima nastavljaju.

Gostujući u Dnevniku na javnom servisu, premijerka je eekla da ne postoji mnogo stvari koje Srbija može direktno da učini povodom namere Londona da spreči održavanje redovne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM.

"Mi svakako nastavljamo našu diplomatsku borbu, i razgovore sa našim stalnim saveznicima pri Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, tako da videcemo kako ce se završiti", rekla je Brnabić, ocenivši nameru Londona kao "politički neiskrenu".

To je i neozbiljno, navela je Brnabić, te dodala da smatra da o situaciji na KiM mora da se raspravlja kao što se uvek do sada i raspravljalo u okviru Saveta bezbednosti.

Komentarišući svoju raniju izjavu da SAD sada bolje razumeju stav Srbije, premijerka je rekla da joj se čini da "sada imamo sagovornika koji je spreman da sluša".

"Mnogo puta pre mi se činilo, u mojoj kratkoj istoriji u politici, da sam preko puta sebe imala sagovornike koji nisu bili spremni da čuju, kao da razgovarate sa zidom. Ovde ipak imamo administraciju koja je, čini mi se, otvorena da sluša i da čuje - i to je velika promena za nas", rekla je Brnabić.

Upitana kako do saglasnosti o pitanju Kosmeta u okviru naše zemlje, a imajući u vidu da ideje koje su se ovih dana čule nisu proizvele saglasnost crkve i političara, Brnabić je navela da je važno da se čuju svi različiti stavovi.

"Mislim da nikada ni predsednik Vučić, ni ja kao premijerka, nismo mislili da će oko ovoga da se postigne saglasnost svih činilaca društva. Mislim da je na kraju krajeva predsednik pokrenuo unutrašnji dijalog da bi se čuli različiti stavovi, što je par ekselans demokratija", rekla je premijerka.

Ona lično, kako je rekla, volela bi da probamo da dođemo do nacionalnog dijaloga.

"I da razumemo ozbiljnost ovog pitanja i da razumemo trenutak u kojem se nalazimo, zato što imamo hrabrog predsednika, odgovornog predsednika, koji ne želi da generacijama iza nas ostavlja ponovo problem sa kojim će se oni suočavati zato što mi nemamo hrabrosti, odgovornosti i ozbiljnosti da se suočimo sa problemom", poručila je presednica Vlade.

Forin ofis: Plan rada SB UN za avgust nije utvrđen, biće objavljen sutra

Plan rada Saveta bezbednosti UN za avgust, tokom britanskog predsedavanja, još nije utvrđen i biće objavljen sutra, rečeno je Beti u ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije.

Na pitanje da li su tačni medijski navodi da London ne želi da uvrsti raspravu o Kosovu u dnevni red SB, Beti je u Forin ofisu danas rečeno da će plan rada tog tela biti objavljen na sajtu UN sutra između 17.30 i 18.30 po centralnoevropskom vremenu i da je to sve što u ovom trenutku mogu da kažu.

Večernje novosti su danas objavile da Velika Britanija ne želi da stavi raspravu o Kosovu na dnevni red Saveta bezbednosti, jer smatra da za tim nema potrebe pošto je stanje na Kosovu dobro.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je to očekivano i da Veliku Britaniju "očigledno ne interesuje srpski stav", dok je premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila da je ta odluka Londona neozbiljna i politički nekorektna.

Sednica Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu poslednji put je održana 14. maja, a sednice posvećene Kosovu do sada su održavane na tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: