"Srpski političari ne razumeju kosovske Srbe"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Danas da Srbi sa severa Kosmeta već pakuju kofere zbog pretnji ratom.

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je istakao i da su vladika Teodosije i Raško-prizrenska eparhija, koji su se našli na udaru predstavnika vlasti posle iznošenja svog stava o rešavanju kosovskog pitanja, tokom svih procesa, unutrašnjeg dijaloga i javnih rasprava bili vrlo suzdržani.

“Međutim, sada kada je uočena jasna ideja o tome da srpske vlasti hoće podelu Kosova, ili pak razmenu teritorije, ona se izjasnila na takav način, koji jeste odgovarajući Crkvi, jer ona se bavi ljudima. Upozorio je na egzodus ljudi, i to je u redu. Jer, tamo gde nema ljudi, nema ni crkve, a on je nadležan za Kosovo u tom smislu”, ističe Janjić.

On je potvrdio tvrdnje vladike Teodosija da bi eventualna podela ili razmena teritorije izazvala egzodus Srba, ali navodi da bi egzodus počeo prvo sa severa Kosova, uprkos porukama da bi moglo doći do podele nekadašnje južne srpske pokrajine.

“Srpski političari ne razumeju kosovske Srbe. Oni ne razumeju ni šta bi u praksi značila podela. Ona bi značila povećanje mogućnosti za sukob. To nije prosta stvar. Srbi sa severa su već spakovali kofere, oni vrlo dobro znaju da sukobi dolaze kada se deli teritorija ili razmenjuje”, kaže Janjić.

On objašnjava da ostvarenje te želje srpskih vlasti za podelom ili razmenom, zapravo, uopšte nije realno.

“To su sve spinovi. Razmena teritorije ili podela vodi u mogućnost rata, bez obzira na navodne dogovore. I zato ni Amerika ni EU na to neće da pristanu. Toga ne bi bilo da su recimo i Srbija i Kosovo, odnosno sve države Zapadnog Balkana u NATO. Pošto to nije slučaj, dakle, s obzirom na to da taj uslov nije ispunjen, priče o podelama i razmenama su potpuno neistinite”, tvrdi sagovornik lista "Danas".

strana 1 od 90 idi na stranu