Za socijalne službe nasilnici više nisu članovi porodice

Veće grada Niša usvojilo je izmene Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Izvor: Beta
Podeli

Njima je između ostalog predviđeno da se članom porodice više ne smatraju osobe evidentirane kao počinioci nasilja u porodici.

"Imovina i prihodi nasilnika ubuduće neće uticati na pravo ostalih članova porodice da ostvare finansijsku pomoć. Prihodi nasilnika, bez obzira koliki su, više neće uticati na prava jedne porodice", izjavila je sekretarka sekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu Mirjana Popović.

Ona je istakla da je izmenama pomenute odluke proširena definicija porodice kako bi što više porodica imalo pravo na novčanu pomoć.

"Članom porodice sada se smatra i dete koje ne živi u porodici, supružnik bez obzira gde živi i dete koje se nalazi u porodici staratelja", rekla je Popovićeva.

Prema njenim rečima, izmenama Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom, pravo na potpuno regresirani boravak u vrtićima Predškolske ustanove "Pčelica" i užinu u školi data je i deci čiji su roditelji invalidi sa sto odsto ili 90 odsto telesnog oštećenja.

"Pravo na regresirani boravak i užinu i dalje imaju deca palih boraca i ratnih vojnih invalida, treće i četvrto dete u porodici, dupli blizanci, deca sa smetnjama u razvoju i deca koja potiču iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći", istakla je Popovićeva.

Ona je kazala da je grad Niš najnovijim izmenama Odluke o pomoći porodicama sa decom tu odluku uskladio sa nedavno donetim Zakonom o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

strana 1 od 165 idi na stranu