Određen datum referenduma, kao i referendumsko pitanje

Makedonski parlament odredio je 30. septembar kao datum za održavanje referenduma o težnjama te zemlje ka članstvu u EU i NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Sean Gallup
Foto: Gettyimages/Sean Gallup

Takođe, referendum se odnosi i na sporazum između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.

U 120-članom Sobranju, 68 poslanika je glasalo za održavanje referenduma s pitanjem: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?", prenosi Rojters.

Poslanici opozicione nacionalističke partije VMRO-DPMNE nisu prisustvovali sednici.

Poslanici makedonskog Sobranja glasali su o vladinom predlogu za utvrđivanje detalja referenduma o sporazumu sa susednom Grčkom o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

AP je, pre glasanja, naveo da se očekuje da će predlog biti usvojen pošto koalicija na čijem je čelu makedonski premijer Zoran Zaev drži 67 od ukupno 120 poslaničkih mesta, a za usvajanje predloga potrebna je prosta većina.

Zaev je ranije danas izjavio da očekuje podršku poslanika vladajuće većine u Sobranju za pokretanje inicijative za referendum o imenu zemlje i ponovio da bi referendum trebalo da bude održan 30. septembra.

On je pozvao opoziciju da se uključi u proces i pozove građane da izađu na referendum, istakavši da se radi o "istorijskoj odluci koja definiše budućnost države".

strana 1 od 117 idi na stranu