"Treba nam hitno pomoć od Evropske komisije"

Španija je od Evropske komisije hitno zatražila 35 miliona evra kao pomoć u odgovoru na rastući priliv migranata na južnu obalu te zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

23:15

Getty Images

Evropska komisija razmatra taj zahtev.

"Španija je zatražila dodatnu hitnu pomoć, zahtev smo primili i sada ga brzo razmatramo", izjavila je portparolka Komisije Nataša Berto na konferenciji za novinare, prenosi portal Politiko.

Berto je napomenula da taj trend "nije nov" i da su lideri EU već obećali Španiji veću pomoć na samitu Evropskog saveta u junu.

Od 2016, migranti sve više koriste zapadnomediteransku rutu preko Maroka i Gibraltarskog moreuza, a Španija je sada postala glavna kapija za ulazak u EU sa Mediterana, nakon što su primenjene oštre mere na ruti između Libije i Italije.

Ove godine, do 18. jula, 18.600 migranata stiglo je do Španije iz Maroka, prema podacima Međunarodne organizacije UN za migracije, što je dvostruko više nego u istom periodu lane, ali su ove brojke ipak i dalje manje u poređenju sa brojem migranta koji su 2015. stigli u Grčku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: