Tramp: Moramo da se otarasimo lutrije, gasim vladu ako...

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će dozvoliti da se američka federalna vlada "ugasi" ukoliko demokrate ne podrže velike promene Zakona o imigraciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

"Bio bih voljan da 'ugasim' vladu ako nam demokrate ne daju glasove za graničnu bezbednost, što uključuje i zid! Moramo se otarasiti lutrije ... i konačno preći na sistem imigracije koji se zasniva na ZASLUGAMA! Potrebno nam je da sjajni ljudi ulaze u našu zemlju", poručio je predsednik Tramp na Tviteru.

Predsednik Tramp je veliki protivnik takozvane "lutrije zelene karte", kojom se godišnje 55.000 dozvola boravka i rada u SAD dodeljuje doseljenicima iz celog sveta.

Gašenje američke vlade nije neuobičajena stvar, a dešavalo se i tokom mandata prethodnih američkih predsednika.

"Glas Amerike" podseća da je američka federalna vlada od 1976. bila "ugašena" 18 puta, a da se to poslednji put dogodilo 2013. godine.

Do gašenja vlade u SAD dolazi kada predsednik odbije da potpiše zakone o raspoređivanju sredstava iz budžeta na državna ministarstva, agencije i programe.

Poselica toga je da prestaje finansiranje operacija federalne vlade, prestaje rad pojedinih manje važnih aktivnosti i smanjenje drugih, što uključuje i prunudne odmore za neke vladine službenike.

strana 1 od 464 idi na stranu