"Željno iščekujemo Putina u Zagrebu"

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin doći u posetu Hrvatskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2018.

22:22

Foto: GettyImages

Ona je ocenila da bi ta poseta donela korist čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Željno iščekujemo Putina u Zagrebu, rekla je ona u intervjuu za moskovski “Komersant” podsetivši da je Putina već pozvala prošle godine tokom boravka u Sočiju a ponovila ove u Moskvi.

To bi bila prva zvanična poseta ruskog predsednika Hrvatskoj i smatram da je sada pravo vreme za nju”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi Tass.

Kakav je odnos Hrvata prema Rusima najbolje se moglo vodeti tokom Svetskog prevenstva u Rusiji, kaže hrvatska predsednica, dodajući da bi korist od posete imali ne samo Rusija i Hrvatska već i čitava jugoistočna Evropa.

Konkretan datum posete zavisi od obaveza dvoje predsednika, ali Grabar Kitarović dodaje da je Putinu s tim u vezi rekla da dođe kad god mu to bude odgovaralo.

Kako kaže, Hrvatska je članica NATO i EU, zalaže se za poštovanje međunarodnog prava i poštovanje Minskih sporazuma, ali u isto vreme smatra da je dijalog sa Rusijom neizbežan.

Posebno joj je važna uloga Rusije u jugoistočnoj Evropi, to što je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i što podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine.

Rusija je, kako je rekla, velika država i ključna gopuća pitanja u svetu, kao što je na primer Sirija, bez nje se ne mogu rešiti.

Ona je dodala da podržava proširenje NATO, naglasivši da taj proceš nije uperen protiv Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: