"Nećemo dozvoliti festival na Velikom ratnom ostrvu"

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da neće dozvoliti održavanje Belgrejt Festival 2018 na Velikom ratnom ostrvu, 27. i 28. jula 2018.

Izvor: Beta

Sreda, 25.07.2018.

16:32

Kako se navodi, to ostrvo je zaštićeno područje i na taj način se mogu ugroziti njegove prirodne vrednosti.

To ministarstvo navodi da će preduzeti mere u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da se spreči eventualno narušavanje prirodnih vrednosti Velikog ratnog ostrva i pozivalo sve organizatore kulturno-umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko-scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak.Ovo zaštićeno područje koje povremeno ili stalno nastanjuje 185 vrsta ptica među kojima su mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, ali i druge vrste biljnog i životinjskog sveta karakterističnih za vlažna područja koja u svetu sve brže nestaju, jedno je od bisera prirode Beograda i Srbije.

Proglašenjem njegove zaštite 2005. godine preduzimaju se mere da se ovakvo zaštićeno područje očuva i unapređuje za ove, ali i buduće generacije.

Zaštita Velikog ratnog ostrva podrazumeva upravljanje zaštićenim područjem koje zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje će degradirati i umanjivati njegove prirodne vrednosti.

Među takvim aktivnostima, kako navode su i muzičko-scenske manifestacije koje zbog emitovanja buke ozbiljno ugrožavaju ornitofaunu ostrva.

Rešenjem o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo zabranjuje se unošenje uređaja koji emituju zvuk, odnosno buku, zbog čega bilo kakve muzičko-scenske manifestacije nisu dozvoljene na ovakvom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: