"Nećemo dozvoliti festival na Velikom ratnom ostrvu"

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da neće dozvoliti održavanje Belgrejt Festival 2018 na Velikom ratnom ostrvu, 27. i 28. jula 2018.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi, to ostrvo je zaštićeno područje i na taj način se mogu ugroziti njegove prirodne vrednosti.

To ministarstvo navodi da će preduzeti mere u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da se spreči eventualno narušavanje prirodnih vrednosti Velikog ratnog ostrva i pozivalo sve organizatore kulturno-umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko-scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak.Ovo zaštićeno područje koje povremeno ili stalno nastanjuje 185 vrsta ptica među kojima su mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, ali i druge vrste biljnog i životinjskog sveta karakterističnih za vlažna područja koja u svetu sve brže nestaju, jedno je od bisera prirode Beograda i Srbije.

Proglašenjem njegove zaštite 2005. godine preduzimaju se mere da se ovakvo zaštićeno područje očuva i unapređuje za ove, ali i buduće generacije.

Zaštita Velikog ratnog ostrva podrazumeva upravljanje zaštićenim područjem koje zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje će degradirati i umanjivati njegove prirodne vrednosti.

Među takvim aktivnostima, kako navode su i muzičko-scenske manifestacije koje zbog emitovanja buke ozbiljno ugrožavaju ornitofaunu ostrva.

Rešenjem o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo zabranjuje se unošenje uređaja koji emituju zvuk, odnosno buku, zbog čega bilo kakve muzičko-scenske manifestacije nisu dozvoljene na ovakvom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu