Leto ostaje na slici, ni avgustovska prognoza ne obećava

Meteorolog RHMZ-a Marija Savić Vučković kaže za TV Prva da je "krivac" za ovakvo kišno leto zona ciklona iznad našeg područja. Prognoze za avgust ne obećavaju.

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2018.

07:58

Leto ostaje na slici, ni avgustovska prognoza ne obećava
Ilustracija: Thinkstock

Prema njenim rečima, može se reći da su uzrok svemu globalne klimatske promene koje se odražajavu i na našu zemlju. Klimatske promene, kako objašnjava, utiču na globalnu cirkulaciju atmosfere koja je izmenjena.

"Cikloni uobičajeno imaju drugačiju putanju u svom kretanju od zapada ka istoku, a sada imaju i južnu komponentu. Uz to deluje i anticiklon na istoku i oni se zadržavaju na našem podneblju", objašnjava Marija Savić Vučković.

Srbija se, prema njenim rečima, nalazi pod uticajem stalne ciklonske cirkulacije, na njenoj perifrriji ili centru i zato kiša u Srbiji stalno pada.

Na pitanje kada će konačno leto početi, budući da se ga nismo osetili ni u julu, obna kaže da će i narednih dana vreme biti slično današnjem - mestimično oblačno, povremeno s kišom, a lokalno i s grmljavinom i pljuskovima.

Za početak avgusta prognozira se takođe slično vreme, a za sada postoje indicije da će se vreme stabilizovati oko trećeg, četvrtog avgusta, ali kratkoročno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: