"Amerika neće ćutati, a povodom 40 godina tiranije..."

Državni sekretar SAD Majk Pompeo nazvao je verske vođe Irana "licemernim svecima" koji su nagomilali veliko bogatstvo dok njihov narod pati.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 23.07.2018.

13:10

Getty Images

"Ponekad se čini da je svet postao neosetljiv na autoritarnost iranskog režima u zemlji i njegove kampanje nasilja u svetu, ali ponosni iranski narod ne ćuti o mnogim vladinim represijama", rekao je Pompeo u Predsedničkoj biblioteci i muzeju Ronald Regan.

On je rekao da ni SAD pod predsednikom Trampom neće ćutati i "povodom 40 godina režima tiranije" uputio poruku narodu Irana da ih SAD "čuju, podržavaju i da su sa njima", prenosi agencija Asošiejted pres i podseća da se bliži 40. godišnjica iranske Islamske revolucije i da SAD pripremaju ponovno uvodjenje ekonomskih sankcija toj zemlji.

Pompeo je kritikovao političke, pravne i vojne vodje Irana, optužujući ih za učešće u sveopštoj korupciji, i dodao da iranska vlada "bezdušno narušava ljudska prava, dostojanstvo i osnovne slobode svog naroda".

On je rekao da SAD preduzimaju kampanju diplomatskih i finansijskih pritisaka za prekid finansiranja, sa fokusom na ponovo uvodjenje sankcija bankarskom i energetskom sektoru u Iranu.

Predsednik Donald Tramp je u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, a očekuje se da će prve sankcije nastupiti 4. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: