"19 godina sam dobijala samo ćutanje, a mene ispituju..."

Meštani Starog Grackog su, uz prisustvo predstavnika Vlade i Srpske liste, obeležili 19. godišnjicu stradanja 14 žetelaca, koje su zločinci streljali na njivi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2018.

15:41

screenshot

Oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević je obraćajući se prisutnima podsetio da je na današnji dan pre 19 godina neko pucao i ubio "hlebotvorce, ljude koji su žnjeli svoje žito, ljude koji prave hleb".

"Koga ti hlebom, ti njega metkom. Preživela je naša zemlja svakakve okupatore i zlo i pakao, ali niko nikada nije ubijao hlebotvorce, oni koji su žnjeli žito", istakao je Pavićević.

Dodao je da pet godina sluša priče u Prištini o vladavini prava, o otvorenom društvu za sve i istakao da svih pet godina postavlja samo jedno pitanje, a to je šta je vladavina prava ako ne da omogući da porodice stradalih saznaju posle 19 godina ko je ubio njihove najmilije.

Govoreći o odnosu Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema pitanju Kosova i Metohije i briselskom dijalogu, Pavićević je kazao da nikada država nije odgovornije pristupala pitanju KiM nego danas.

"Svima je teško i bolno, ali mislim da je najveća hrabrost i odgovornost razgovarati sa tim ljudima (Hašim Tači, Ramuš Haradinaj), jer znate sada nemamo ništa i razgovaraćemo sa bilo kim, razgovaraćemo i sa njima da bi dobili bilo šta i da bi dobili istinu i pravdu, pravdu za one koji počivaju u kosovsko-metohijskoj zemlji", istakao je Pavićević.

Slavica Janićijević koja je izgubila pre 19 godina oca, brata i dva strica istakla je da za porodice žrtava već 19 godina nema pravde.

"Moja tuga je prevelika, polovinu srca sam izgubila. Brat mi je masakriran, otac, dva strica, prijatelji, komišije. Devetnaest godina nema pravde za nas. Na današnji dan pre 19 godina su krenuli da žanju, ali nisu se vratili. Pet dana su išli u žetvu, tražili su pratnju od Kfora, nisu je dobili", kazala je Janićijević.

Kako je navela, svih 19 godina se bori da budu kažnjeni oni koji su to učinili njenim najmilijima, da se sazna ko je to učinio.

Istakla je da je 19 godina samo ćutanje dobijala, dok su nju na svakih šest meseci ispitivali o tim događajima.

"Za porodice je ovo bolno. Svaki Srbin i dan danas koji živi u Gračanici nema slobodu kretanja, ja je nemam, jer ne smem da pričam srpski. I dan danas živimo kao u logoru", kazala je Janićijević.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM Simo Spasić istakao je da je na današnji dan 1999. godine na očigled vojnika Kfora masakrrano 14 srpskih žetelaca, koji su jedino bili krivi zato što su otišli da žanju svoje žito u svojim njivama.

"Ni dan danas za taj zločin, kao i mnoge drugi zločine, niko nije odgovarao. Ranija vlast u Srbiji nije htela da kosmetskim žrtvama pomogne, ali je pomogla albanskim zločincima i teroristima tako što je oslobodila 2.108 zločinaca, čak i one koji su priznali da su ubijali srpske civile i silovali srpske žene", kazao je Spasić.

On je najavio da će tužiti Vladu Srbije jer su ti zločinici oslobođeni, te tadašnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Parastos ubijenima služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, a i ovogodišnja komemoracija je, budući da počinioci nisu pronadjeni i kažnjeni, kao i sve prethodne, protekla u znaku pitanja: ko je odgovoran za smrt srpskih žetelaca.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je okupljenima da zločinci nisu uspeli u svom naumu da uplaše i u beg nateraju srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali da do danas uspevaju u svom cilju da se za zločin izvuku nekažnjeni.

"Tom utisku mnogo doprinose i oni kojima je posao ovde bio da se dodje do mira, poverenja, istine i pravde, a koji su pre samo nekoliko nedelja uspevali da izjave nešto tako bizarno - da je najveći uspeh njihovih misija bio to što su otišli odavde", rekao je Kozarev.

Prema njegovim rečima, i u medjunarodnoj zajednici danas sve više uvidjaju sa kakvom su se hidrom zla, mržnje i zavere ćutanja suočili, i da zato njeni predstavnici beže sa KiM.

"Oni koji su se povukli i pobegli, koji su se postideli svoga neuspeha, nisu uradili dovoljno, ali mi možemo i moramo i činimo sve što treba da se ne zaboravi ni Staro Gracko ni naša brojna druga stratišta širom KiM", rekao je Kozarev, poručivši da Srbija nikad neće naputiti borbu za istinu i pravednu kaznu za zločince.

Potpredsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izrazio je negodovanje zbog toga što ni ove godine medju ožalošćenima nema predstavnika medjunarodnih misija čiji je posao bio da utvrde istinu o stradanju srpskih žetelaca.

"Zadatak i obaveza su im bili da sačuvaju mir i ljudske živote. Nisu to učinili, stradali su ljudi samo zato što su otišli da pokupe letinu sa svoje njive", rekao je Jevtić, zatraživši da istraga bude ponovo otvorena.

Opstanak Srba u Sarom Grackom je, prema njegovim rečima, najveći udarac onima koji su imali drugačije ciljeve kada su pucali u žeteoce i onima koji i dalje napadaju Srbe.

Vladika Teodosije je poželeo je da Bog meštanima Starog Grackog i svim Srbima na KiM podari razum, snagu, trpljenje i hrabrost da opsanu na tim prostorima, i da ne napuštaju zemlju koju su njihovi preci zalili krvlju, znojem i suzama.

"Da nastavimo ono delo naših svetih koji su znali da je ovozemaljsko prolazno i zamalena a ono večno što nam gospod donosi da je uvek i doveka", kazao je Teodosije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: