Pozadina ubistva sukob Tači - Haradinaj, jedan ima plan?

U pozadini ubistva Olivera Ivanovića je sukob Tačija i Haradinaja. Plan Prištine da za to ubistvo okrivi Beograd, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 23.07.2018.

08:56

Pozadina ubistva sukob Tači - Haradinaj, jedan ima plan?
EPA/ EFE Andrej CUKIC

Prema pisanju tog lista, iza najave prištinskih vlasti da će, navodno, danas saopštiti detalje o ubistvu lidera GI SDP, krije se zapravo žestoki politički sukob između predsednika i premijera privremenih institucija Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. U tom obračunu i jedan i drugi imaju isti plan i cilj da se što više i isključivo Srbi okrive za sve.

Plan je i da s eusput pokupe politički poeni, navode "Novosti" i dodaju da za sada prednjači Tači koji je krajem prošle nedelje gromoglasno najavio da će obelodaniti detalje vezane za istragu atentata "od kojih će mnogi dobiti glavobolju i na Kosovu i u Beogradu".

"Novosti" podsećaju i na to da od 16. januara, kad je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Ivanović, Tači insistira na tome da su Srbi ti koji su ubili predsednika GI SDP ispred sedišta ove stranke. Zato prištinske vlasti, zapravo, pravu istragu nikada nisu ni započele, niti vodile, ističe beogradski list.

"Novosti" dalje navode da je sukob Haradinaja i Tačija sve dublji i zato se Tačiju žuri da navodno rasvetli Ivanovićevo smaknuće i okrivi Srbe, a u tu svrhu smislio je plan po kome će srpski kriminalci, koji se u južnoj srpskoj pokrajini kriju od zločina počinjenih u centralnoj Srbiji, "priznati" i ubistvo Ivanovića. Zauzvrat, na taj način "kupiće" slobodu, promenu identiteta, a usput će im biti isplaćeno i nekoliko stotina hiljada evra.

Ovu tezu "Novosti" povezuju sa prošlonedeljnim hapšenja srpskih i crnogorskih državljana, koji su se krili u južnoj pokrajini. Prva grupa "pala" je u sredu, navodno, na osnovu zahteva Crne Gore da se izruče. Reč je o osobama osumnjičenim za likvidaciju na Cetinju pre dve godine.

Sagovrik "Novosti" ističe da se na uhapšene vrši pritisak da priznaju ubistvo Ivanovića, a najviše na Strahinju Đankovića. "Iz nekog razloga, on se Tačiju i njegovoj policiji učinio najpogodnijim da preuzme ubistvo Ivanovića na sebe. Nad njim se sada vrši strahovita psihička tortura. Sviđa im se što je iz Beograda i može savršeno da odigra ulogu u njihovom scenariju po kome je Ivanovića ubio Srbin", kaže taj sagovornik lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: