Slovenija i zvanično nema mandatara za sastav vlade

Slovenački predsednik Borut Pahor obavestio parlament da nikoga neće predložiti za mandatara nove vlade jer kandidati za tu dužnost nemaju većinu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2018.

13:51

Slovenija i zvanično nema mandatara za sastav vlade
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Njima je bila potrebna podrška do 46 poslanika u 90-članom Državnom saboru.

Nakon izbora održanih 3. juna Pahor je mandat ponudio Janezu Janši, čija je Slovenačka demokratska stranka dobila 25 poslaničkih mesta, ali je on odbio mandat priznavši da za izbor za premijera i svoje vlade u parlamentu nema potrebne koalicione partnere.

U pismu koje je Pahor danas poslao predsedniku parlamenta Mateju Toninu on navodi da ga je o neuspehu dosadašnjih pregovora sa potencijalnim koalicionim partnerima obavestio i lider Liste Marijana Šarca, iako i on ove nedelje da pokušava da obezbedi većinu.

Pahor je u pismu Toninu predložio da se sednica, na kojoj će se parlament obavestiti o sadašnjoj situaciji, održi što pre kako bi država stabilnu vladu dobila što pre i kako bi se otklonila preteća mogućnost prevremenih izbora na jesen, ako se ne nađe rešenje, prenosi Hina.

Kako se navodi, sednica će se najverovatnije održati u petak, nakon čega nastupa dvonedeljni rok u kojem kandidate za mandatara ponovo može da predloži predsednik države, ali i parlamentarne stranke i grupe koje prikupe 10 poslaničkih potpisa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: