Ofanziva "Asadovaca"; Netanijahu: Na zahtev Trampa...

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je pomogao evakuaciji "Belih šlemova" iz Sirije, na zahtev predsednika SAD Donalda Trampa i drugih lidera.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2018.

20:32

Ofanziva
Ilustracija: Thinkstock

"Životi ovih ljudi, koji su spasili tuđe živote, bili su u opasnosti. Odobrio sam njihov prebačaj preko Izraela do drugih zemalja kao bitan humanitarni potez", rekao je Netanijahu, prenosi Rojters.

Jordanske vlasti dozvolile su Ujedinjenim nacijama da organizuju ulazak i prolaz za 800 pripadnika snaga sirijske civilne odbrane, poznatih kao "Beli šlemovi", čiji su životi bili ugroženi nakon ofanzive sirijskih vladinih snaga koje su povratile kontrolu nad pobunjeničkim područjima na jugu Sirije.

Neimenovani jordanski izvor Rojtersa dodaje da je za sada evakuisano 422 od 800 ljudi, koliko je planirano, zbog opstrukcija koje stvaraju vladini punktovi i širenje terorističke grupe tzv. Islamske države.

Rojters prenosi da je to saopštio portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Mohamed al Kajed.

"Kraljevstvo je pristalo da po zahtevu Velike Britanije, Nemačke i Kanade, dodeli "Belim šlemovima" privremeni azil u kraljevstvu pre njihovog naseljavanja na Zapadu na humanitarnim temeljima", rekao je Al Kajed.

Izrael je prethodno evakuisao pripadnike "Belih šlemova" iz ratne zone na jugu Sirije i prebacio ih u Jordan.

"Bi-Bi-Si" prenosi da su Izraelske odbrambene snage (IDF), kako se naziva vojska te zemlje, objavile da su delovali po zahtevu SAD i evropskih zemalja.

Izraelski mediji su javili da je preko Golanske visoravni, koja se nalazi pod okupacijom Izraela, u Jordan evakuisano oko 800 ljudi.

"Beli šlemovi", koji su 2016. bili nominovani za Nobelovu nagradu za mir, delovali u području na jugozapadu Sirije gde su ostali zarobljeni zbog ofanzive vladinih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: