Ekvador izbacuje Asanža iz ambasade?

Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i njegovom izbacivanju iz ekvadorske ambasade u Londonu.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2018.

09:35

Ekvador izbacuje Asanža iz ambasade?
Foto: Gettyimages

To je objavio u subotu američki istraživački novinar Glen Grinvald.

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno u petak je posetio Veliku Britaniju i susreo se sa zvaničnicima kkao bi završio sporazum pod kojim bi zaštita Asanža bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Grinvald na svojoj stranici “Intersept”.

Asanž je u ekvadorskoj ambasadi od 2012. godine kad je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. U ambasadi ne može da bude uhapšen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, ali Asanž veruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen SAD gde će da bude ispitan o aktivnostima Vikiliksa.

Izvor vlizak ekvadorskom ministarstvu spoljnih poslova potvrdio je “Interseptu” da bi dogovor oko Asanža trebalo da bude postignut u narednim nedeljama, ako već do toga nije došlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: