"Nemamo dovoljno tužilaca, a ni saradnju sa Srbijom"

Tužiteljka za ratne zločine kosovskog Specijalnog tužilaštva Drita Hajdari kaže da nema dovoljno tužilaca za rad na rešavanju ubistava i kidnapovanja novinara.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2018.

23:02

Getty Images

Ona je istakla da se radi i uz nedostatak pravne saradnje sa Srbijom.

"Misije UNMIK i EULEKS sa velikim brojem tužilaca nisu uspele da reše ubistva i kidnapovanja novinara, a sada se očekuje od lokalnih tužilaca da nadoknade ono što međunarodni nisu uradili. I to samo dva tužioca", rekla je ona za UNS-ov Dosije o kidnapovanjima i ubijenim novinarima i medijskim radnicima.

Ona je navela da Specijalno tužilašvo koje je isključivo nadležno za ratne zločine, radi sa nedovoljnim brojem tužilaca, jer trenutno samo dvoje tužilaca radi na ratnim zločinima.

"Bez pretenzija da kritikujem međunarodne misije, hoću da kažem istinu, šta smo nasledili i šta možemo sada da uradimo. Ne bih da neko pomisli da nam je EULEKS preneo sjajno stanje, a da smo mi nezainteresovani i nećemo da radimo. Naprotiv", rekla je Hajdari.

Prema njenim rečima, ona i njen kolega tužilac imaju veliku volju i želju da nadoknade sve što do sada nije urađeno, ali koliko će u tome uspeti zavisi od objektivnih okolnosti, a posebno je ukazala na problem nedostatka pravne saradnje sa Srbijom.

Ona je kazala da su i UNMIK i EULEKS mogli pravno da sarađuju sa Srbijom, razmenjuju informacije, svedoke, obezbeđuju dokaze, ali da sada oni tu mogućnost nemaju.

"I sada - kolega i ja ćemo pribaviti dokaze, onoliko koliko je moguće, učinićemo sve da identifikujemo počinioce, pokušaćemo da obezbedimo dokaze i od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), a većina počinilaca srpske nacionalnosti su u Srbiji. Došli smo u situaciju da procesuiramo samo Albance i to nailazi na otpor u kosovskom društvu, jer smatraju da su diskriminisani", rekla je ona.

Dodala je da isti problem ima i srpsko pravosuđe, jer su u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine otvoreni mnogi predmeti za zločine počinjene na Kosovu i neće moći da se okončaju bez saradnje sa kosovskim institucijama krivičnog gonjenja i pravosuđa.

"Zato je pravna saradnja neophodna. To je u interesu i pravde i zadovoljenja žrtava ratnih zločina i njihovih porodica. Porodice od nas očekuju čudo. Tu govorim i o nestalima, jer su oni nestali kao posledica krivičnih dela. Porodice očekuju da nađemo njihove najmilije i mislim i da je to bez saradnje nemoguće. Najgore je što se sve svodi na teren politike - Srbija nije priznala Kosovo, pa neće sarađivati", kazala je Drita Hajdari.

U ovoj situaciji trebalo bi primeniti model koji je Srbija primenila sa Bosnom i Hrvatskom, navela je ona i dodala da bi tužilaštva trebalo da sklope sporazum o saradnji, a ne da čekaju da to urade političari.

UNS navodi da tužiteljka nije mogla da da više podataka o istragama kidnapovanja novinara Radio Prištine Ljubomira Kneževića i ubistva Envera Maljokua, jer su, kako je kazala, u toku.

Dokumenta o istrazi kidnapovanja Đure Slavuja i Ranka Perenića, to tužilaštvo još nije dobilo od Euleksa, piše UNS.

Hajdari je kazala i da Specijalno tužilaštvo za sada nema nikakvih podataka o ubistvu Afrima Malićija, Krista Gegaja, Momira Stokuće, Šefki Popove i Bardulja Ajetija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: