Priština "uznemirena zbog oružja iz Srbije"

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je “uznemirano zbog izveštaja o tome da oružje koje se proizvodi u Srbiji završava u rukama terorista“.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Kako je navedeno u saopštenju, uznemirenost je izazvalo objavljivanje dokaza od strane međunarodnih organizacija, kao što je Amnesti Internešenel, da oružje koje se proizvodi u Srbiji nastavlja da se koristi od strane nekih afričkih država, među kojima su i pripadnici terorističke organizacije Boko Haram, kaže se u saopštenju MIP-a Kosova.

U saopštenju, MIP Kosova poziva međunarodnu zajednicu da poveća kontrolu i nadgleda takvo ponašanje srpske države na afričkom kontinentu koje na posredan način doprinosi gaženju elementarnih ljudskih prava i ozbiljna je opasnost za mir i sigurnost.

Ministarstvo ocenjuje da Srbija koristi prodaju i poklanjanje oružja kao sredstvo ometanja priznanja nezavisnosti Kosova.

"MIP Kosova ocenjuje da objavljivanje ovih dokaza pojačava ubeđenje da je Srbija koristila i koristi prodaju i poklanjanje oružja kao diplomatsko sredstvo kako bi se privolele neke države koje nisu priznale Kosovo da ne preduzmu takav korak", kaže se u saopštenju.

Kosovo

strana 1 od 90 idi na stranu