"Hrvatska je sa Tompsonom dala auto-gol posle finala"

Trebalo je da to bude veliki momenat za Hrvatsku, jedinstvo i ponos. Međutim, slavlje je u prvi plan izbacilo podelu i kritike, piše “Fajnenšel tajms”.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

U tekstu pod nazivom “Hrvatska je postigla auto-gol nakon Svetskog prvenstva”, “Fajnenšel tajms” piše o dočeku hrvatskih fudbalera u Zagrebu i nastupu Marka Perkovića Tompsona.

Pola miliona ljudi, što je oko 12 odsto ukupne populacije Hrvatske, našlo se na ulicama Zagreba čekajući povratak igrača iz Rusije.

Kako se navodi, hrvatski put do finala sklonio je u stranu probleme oko penzionih reformi, ekonomije i masovne emigracije, a neki su se samo fokusirali na to kako su igrači kao što su Luka Modrić i Mario Mandžukić nadjačali nesreću i raseljavanje tokom ratova devedesetih.

Međutim, kada je izvođač Marko Perković izaštao na binu u Zagrebu i otpevao nezvaničnu himnu reprezentacije “Lijepa li si”, raspoloženje se promenilo, navodi “Fajnenšel tajms”.

“Perković, poznatiji kao Tompson, je nacionalistički pevač koji peva o eri genocida i koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, kada su Hrvatsku vodili fašisti. Postao je popularan kada je Jugoslavija skliznula u rat devedestih godina, napisavši svoju prvu pesmu o tome kako brani svoj rodni grad kao vojnik. Njegova slava porasla je tokom dvehiljaditih. Slavio je bivše hrvatske generale kojima je suđeno za ratne zločine pozdravima iz Drugog svetskog rata, a njegovi koncerti zabranjeni su širom Evrope, uključujuči i negde u Hrvatskoj. Perković (51) za sebe kaže da nije fašista, već patriota”, navodi se u tekstu.

Tompsonov nastup u Zagrebu, na poziv hrvatskog tima, razbuktao je tenziju u društvu koja se odnosi na rat devedesetih. Mnogi su ocenili da je njegovo prisustvo na proslavi politizovalo ono što je trebalo da bude trenutak zajedništva.

“Ovaj Svetski šampionat značio je ujedinjavanje jer su bukvalno svi navijali za Hrvatsku kod kuće, ali i u regionu. Ali sada unutar Hrvatske postoji nešto gorčine i razočaranja, jer postoji utisak da su neki simboli okrečeni političkom bojom, a opet, oni koji se ne slažu sa onim što Tompson predstavlja označeni su da ‘nisu dovoljno Hrvati’“, rekla je Tena Prelac iz Londonske škole za ekonomiju.

U Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, još postoji debata o istoriji Drugog svetskog rata. “Fajnenšel tajms“ podseća da je grupa veterana 2016. godine u Jasenovcu postavila ploču na kojoj piše “Za dom spremni“.

Ni skoro godinu dana kasnije, ploča sa mesta na u kojem je ubijeno 83.000 Srba, Jevreja i Roma ubijeno nije sklonjena.

Fudbal je, kako se navodi, pomogao u stvaranju navionalnog ponosa s obzirom na to da je Hrvatska bila treća na svetu 1998, samo tri godine od završteka ratova sa Srbijom i Bosnom.

Franjo Tuđman, koji je vodio zemlju deset godina nakon nezavisnosti, bio je oduševljeno zainteresovan za sport i njegov potencijal da “lansira Hrvatsku u inostranstvo“.

“Fudbalske pobede određuju nacionalni identitet isto kao i ratovi“, rekao je Tuđman.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na utakmice je išla u dresu, popularnoj “šahovnici“, a u debatu oko Tompsonovog nastupa nije ulazila, mada je u prošlosti rekla da je upravo on njen omiljeni muzičar.

“Za mnoge Hrvate, nacionalni tim je jedan od svetih elemenata koji čini naciju“, rekao je analitičar Dario Brentin koji se bavi analizom fudbala i nacionalizma na Balkanu na Univerzitetu u Gracu.

Međutim, bliske veze između nacionalnog tima i Tompsona za mnoge su prešle liniju, piše FT.

Fudbaler Ivan Rakitić objavio je fotografiju sa Tompsonom uz opis “kralj je stigao“. Tri dana nakon dočeka, taj “selfi“ stigao je do brojke od 640.000 lajkova.

Selektor Zlatko Dalić branio je Tompsonov nastup, dok drugi smatraju da njemu tamo nije bilo mesto.

“Vi ste uzori. Nemate pravo na Tompsona“, napisao je Gordan Duhaček u kolumni za “Index.hr“.

“Tompson je polarizujući fenomen u Hrvatskoj i zlikovac u ostatku“, napisao je on.

Direktor centra “Simon Vizental“ i lovac na naciste takođe je izjavio da Tompson ne treba da bude gost nigde.

Region

strana 1 od 117 idi na stranu