"Pravda za Davida, Dženana i svu decu koja su ubijena"

Na Trgu Susan Sontag pred Narodnim pozorištem Sarajevo okupilo se nekoliko hiljada građana na skupu "Pravda za Dženana".

Izvor: klix.ba

Subota, 21.07.2018.

21:25

Foto: Screenshot

Među okupljenima su i Muriz Memić, Davor Dragičević i Amir Agić.

Otac preminulog Davida Dragičevića Davor Dragičević rekao je da ovakvi protesti nisu jedini način, ali da su ispravan put kojim idu Muriz i on. Dodao je da pokušavaju dostojanstveno, ali da postoji i drugi način.

"Muriz i ja to radimo mirno i dostojanstveno. Ako ne budu hteli, naravno da postoji i drugi način za našu decu koja su ubijena, i za Davida i za Dženana. To tvrdimo od prvog trenutka. Muriz se bori duže nego ja, ali ja im neću dati toliko vremena. Sa zločincima nećemo živeti zajedno, neće nam biti ni komšije. Kratko i jasno. Ne znam šta se do sada čekalo u svim gradovima i sa svim roditeljima koji nisu stali iza svoje ubijene dece kao što smo stali Muriz i ja. Vidite da se može", rekao je Dragičević.

Na pitanje da li je slučaj Memića pokazao da postoji pravna država, te da li je to ulilo nadu da institucije ipak rade, Dragičević je kazao:

"Da institucije rade svoj posao ne bi Muriz čekao dve i po godine. Šta da nije ubijen David, šta da se nisu digli Muriz i Davor? Vi bi bili na pikniku sa zločincima i ubicama. Ali sada ste ovde i ostaćete ovde uz nas."

"Idemo do kraja, pravda za Davida, pravda za Dženana, pravda svoj deci koja su ubijena. Ovo je pravda za naš narod ovde", poručio je Dragičević.

Otac stradalog Dženana Memića je kazao da sprema mnogo krivičnih prijava protiv tužioca i policajaca koji su radili na ovom slučaju. Krivične prijave uskoro idu. Biće ih puno, pa nam treba malo više vremena. Prijave idu protiv devet kantonalnih tužilaca, tri federalna, 22 policajca i mnogih vještaka. Naredni korak je zahtevanje nove istrage. Sud je malo vratio nade u dostojanstvo. Neka ostali počnu raditi pa ćemo videti", rekao je Memić.

Memić je kazao da Tužilaštvo BiH mora preuzeti slučaj. U protivnom on će napraviti šatorsko naselje ispred državnog tužilaštva.

"Kantonalno tužilaštvo ovo više ne može raditi. Oni su pokazali svoje. Ja ću napraviti šatorsko naselje ispred državnog jer moraju preuzeti ovaj slučaj. Ovo nije jednostavan slučaj kako je reklo Kantonalno tužilaštvo, montirali su optužnicu. Mi ćemo istrajati u ovome."

Kantonalno tužilaštvo najavljuje žalbu nakon nedavnog izricanja oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću. U Tužilaštvu KS kažu da će uložiti žalbu nakon što dobiju pisani otpravak presude koji može putovati do dva mjeseca između dve zgrade.

Neka otpravak putuje pet godina, žalba ne može biti uvažena. Dve godine oni nemaju niti jedan dokaz. Ne znam kako su se budale upustile u ovakvu optužnicu, bez ijednog čvrstog dokaza. Ja kažem da nije saobraćajna nesreća i da ga nije udario Ljubo. Šta ako ga je Ljubo ubio? Šta ćemo onda? Oni nemaju niti jedan dokaz. Poigrali su se i mislili da će im proći, ali ne može proći''.

Muriz Memić je kazao da dve i po godine moli glavnog tužioca Tužilaštva KS Dalidu Burzić da mu kaže ime ubice, te da mu je na početku istrage rekla da je njegov sin ubijen. Memić je za Dalidu Burzić kazao da je mafijašica.

Među okupljenima u Sarajevu je i Amir Agić, otac poginule Selme Agić koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći nakon što je nju i Editu Malkoč automobilom udario Sanjin Sefić. To suđenje traje već 1,5 godinu.

"Došao sam da podržim Dragičevića i Memića. Znam kroz šta trebaju da prođu. Napatili su se, sekirali da bi nešto dokazali. Dragičević još nije došao do stadijuma gde je Memić. Naš slučaj je 1,5 godinu čista situacija, a mi se borimo da nešto dokažemo. To je merilo države, pravosuđa i tužilaštva. Oni ništa ne rade, jer da rade sve bi završili za tri meseca", dodao je Agić.

Prisutnima se s bine obratila i sestra stradalog Dženana Memića koja je kroz suze govorila o svom bratu te poručila da nikada neće odustati od potrage za istinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: