Čović: Nezahvalna pozicija Vučića, ja to najbolje znam

Bivši vicepremijer Nebojša Čović rekao je za Sputnjik da je susret lidera Rusije i Amerike zadao Donaldu Trampu mnogo muka.

Izvor: B92

Subota, 21.07.2018.

13:20

Čović: Nezahvalna pozicija Vučića, ja to najbolje znam
Starsportphoto

Dodao je i da je izjava o ruskom (ne)mešanju u američke izbore je promenjena pod napadom bivših struktura SAD.

Komentarišući Trampovu izjavu da bi Crnogorci mogli da izazovu novi svetski rat, kaže da Crnogorci treba da budu zadovoljni jer je američki predsednik potapšao crnogorskog kolegu po ramenu, što je velika stvari u Briselu.

“Njegova izjava može da se tumači na više načina. Jedan je da je to packa NATO-u da je Crna Gora primljena isuviše rano, a druga varijanta je da Tramp preko svojih službi ili zaostalih službi zna nešto što mi ne znamo. Treba dobro analizirati da li se tu možda nešto sprema. Nisam paranoičan i nisam zagovornik mističkih ideja, ali Trampu izlete pojedine stvari koje se kasnije dogode, samo ih on na neobičan način saopšti“, ističe Čović.

On je istakao i da mu se čini da međunarodna zajednica ubrzava stvari u dijalogu Beograda i Prištine jer prepoznaje da se gubi početni naboj i euforija u stvaranju nove državice po američkom diktatu.

“Drugo, i sama EU nema više kapaciteta da se zabavlja sa našim regionom, jer ima puno zabave u unutrašnjim redovima. Nisam zagovornik onih priča da sačekamo da propadne Amerika, da propadne EU. Nezahvalna je pozicija i predsednika naše države koji ulaže maksimalne napore. Ja najbolje znam, ja sam prošao tu šatl diplomatiju, video kakvi su to sendviči i „vruće-hladno“ pritisci. Region mora da se sagleda malo šire. Mislim da su tri nacionalna pitanja važna, a nisu rešena. To je albansko nacionalno pitanje, koje se prostire i na prostoru Srbije i Crne Gore i Makedonije, pomalo gricka i Grčku. Srpska i hrvatska nacionalna pitanja su nerešena. Mi smo imali bratstvo i jedinstvo i bili smo multietnini, čak i više nego Amerikanci. Ne želim da budem arogantan, ali je činjenica da smo mali i da smo dovedeni u takvu poziciju. Izuzetno je teško objasniti i građanima, pogotovo ako se podsetite šta govore naša istorija, vera i Srpska pravoslavna crkva. Treba odrediti pravu brzinu, ali treba biti realan i voditi računa da ima puno prevaranata na zapadnoj strani, mnogo ljudi je napravilo političke karijere, mnogi su zaradili novac na nesreći koja se dogodila na prostoru bivše Jugoslavije i sada im je teško da priznaju da je neki period njihovih života bio potpuno pogrešan i da su bili grešni prema tim narodima. Imate puno diplomatskih lešinara, a naša pozicija nije nimalo laka. Ta bahatost i arogancija se ispoljila i kod Tačija”, dodao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: