"Postoji potreba za hrabrim odlukama koje vode kompromisu"

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Miroslav Jenča završio je dvodnevnu posetu Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 21.07.2018.

08:21

On je tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potvrdio je posvećenost UN iskrenom pomirenju i promovisanju mira i stabilnosti kroz preventivnu diplomatiju na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola UN dostavljenom medijima.

Jenča je izrazio snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije i istakao potrebu za hrabrim odlukama koje će dovesti do kompromisa Beograda i Prištine, što će, kako navodi, postaviti istorijski primer za region i šire o izgradnji zajedničke mirne i prosperitetne budućnosti.

On je snažno pohvalio doprinos Srbije mirovnim misijama UN i izrazio poštovanje prema vođstvu predsednika Vučića, njegovoj posvećenosti regionalnoj saradnji kao i podršci koju pruža reformama UN.

U saopštenju se navodi da su saradnja Srbije sa UN i regionalni razvoj bile teme sastanka Jenče i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Na sastanku, Jenča je pohvalio posvećenost Srbije ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i njenu podršku Globalnom dogovoru o migracijama (Global compact on migration).

Jenča se sastao i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i oni su u razgovoru razmenili mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i o odnosima Srbije sa susednim zemljama.

Tokom posete Srbiji, Jenča se sastao i sa predsedavajućim Odbora za Kosovo i Metohiju u Narodnoj skupštini Milovanom Drecunom i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, kao i sa članovima diplomatske zajednice, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: