"Ne razmatramo mogućnost referenduma na istoku Ukrajine"

Bela kuća je saopštila da "ne razmatra da podrži" poziv ruskog predsednika Vladimira Putina za održavanje referenduma na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

21:39

Thinkstock

Bela kuća je to navela nedugo posle njegovog sastanka s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je ranije da su dva lidera na samitu u Helsinkiju 16. jula razgovarala o mogućnosti referenduma u istočnoukrajinskim oblastima pod kontrolom proruskih separatista.

Bela kuća je navela da mirovni sporazum potpisan u Minsku 2015. godine ne uključuje mogućnost referenduma i da njegovo održavanje na teritoriji koja nije pod kontrolom Kijeva ne bi imalo legitimitet.

SAD i Rusija su na suprotnim stranama u ukrajinskom konfliktu, započetom 2014. godine posle pobune protiv tadašnjeg proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i ruskog pripajanja poluostrva Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: