Delavi: Ignorišite lažne vesti, nisam govorio o podeli

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi negirao je da je rekao da SAD ne odbacuje mogućnost da se u Briselu govori o teritorijama.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

15:35

Delavi: Ignorišite lažne vesti, nisam govorio o podeli
EPA/Petrit Prenaj

On je naveo da je na Beogradu i Prištini da odluče o eventualnoj podeli Kosova.

Delavi je na svom tviter nalogu naveo da je to "lažna vest" i zatražio da se ona ignoriše.

"Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: 'Kosovo treba da shvati koji su njegovi ciljevi, treba da se potrudi do postigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima i to je ono na šta sam sada usredsređen'", napisao je Delavi na svom tviter nalogu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je izjava ambasadora SAD Grega Delavija pogrešno interpretirana i dodao da je mogućnost razgovora o podeli Kosova jedna stvar, dok je opcija podele nešto drugo.

"Znam američki stav. Prvo, pozicija SAD je da ne nameću rešenja, već traže da se strane saglase. Mogućnost govora o jednoj temi je nešto drugo u odnosu na opciju podele. Prema tome niko nikome ne može da zabrani da u Briselu govori (o podeli). Ambasador je rekao da se može govoriti, ali nije rekao da je to tema razgovora", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da bi podela Kosova značila rat i da rat niko na Balkanu ne želi.

"Amerikanci nemaju crvene linije, ali su priznali nezavisnost Kosova sa ovom teritorijom. Suvereni smo. Molim vas nemojte da pogrešno interpretirate izjave", rekao je premijer i dodao da garantuje da je ambasador pogrešno interpretiran.

U izjavi je navedeno da premijer želi da pojasni javnosti da su drugačije interpretacije izjave tendenciozne i da imaju za cilj da stvore konfuziju o stavovima premijera Kosova o temama za koje su javnosti poznati stavovi.

Delavi učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV nije pomenuo crvene linije američke strane o podeli Kosova koje je izrekao u decembru prošle godine.

On je takođe negirao da je rekao da SAD ne odbacuju mogućnost da se u Briselu govori o terirorijama i da je na Beogradu i Prištini da odluče o eventualnoj podeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: