CNN o CG: "Idete da započnete rat?" – "Idem po kafu"

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je da je Crna Gora previše mala da bi prouzorkovala svetski rat.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

17:53

CNN o CG:
EPA/BORIS PEJOVIC

Građani takođe, kažu za sebe da nisu "agresivni" kako ih je nazvao američki predsednik Donald Tramp.

Darmanović je u intervjuu za CNNodgovorio na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da u Crnoj Gori “žive snažni, agresivni ljudi“ i da bi ta zemlja mogla da bude uzrok trećeg svetskog rata.

Na pitanje novinara zašto bi njegov sin trebalo da ide da brani Crnu Goru, s obzirom na to da je članica NATO, Tramp je naveo da se i on pita.

“Nemamo nameru da započnemo treći svetski rat, premali smo za to. Smešno je to čuti, to je zapravo dobar vic, ali mi smo miroljubiva nacija“, rekao je Darmanović za CNN.

Kako je dodao, gledajući sa šire tačke gledišta, “Tramp uopšte nije govorio o Crnoj Gori“.

“Govorio je o dva procenta finansiranja i doprinosa NATO, Crna Gora je izabrana samo kao primer, možda zato što smo jedna od najmanjih država u alijansi“, rekao je ministar.

Crna Gora se pridružila NATO prošle godine. Rusija je bila protiv toga, koja, kako piše CNN, održava dobre odnose sa komšijskom Srbijom.

Crnogorska vlada optužila je Moskvu za organizovanje državnog udara u pokušaju da spreče Crnu Goru da se pridruži NATO, piše CNN.

Darmanović je saglasan da će Trampovi komenatri da budu dobro prihvaćeni u Moskvi.

“To bi mogla da bude muzika za njihove uši, ali i dalje verujem da ovo ne znači da smo manje bezbedni. Zaista verujemo da Član 5 bezuslovan i čvrst“, rekao je on.

CNN međutim piše i da je Crna Gora usred turističke sezone, a u “Porto Montenegro“ su Trampovi komenatri prihvaćeni sa nevericom.

“Možda je pogrešio? Ne, da li ja izgledam kao agresivan čovek? Mislim da ne“, rekao je jedan građanin.

“Ne znam stvarno šta da kažem, mislim da je ovo stvarno glupo“, rekao je drugi.

"Gde ideš sada, da započneš treći svestki rat?", upitao je novinar jednu prolaznicu. "Idem da pijem kafu", odgovorila je ona.

Zvaničnici NATO opisali su Član 5 kao bezuslovan i čvrst.

“To znači da ako je napadnuta jedna članica, to je napad na sve. Predsednik Tramp je jasno stavio do znanja da su SAD potpuno posvećene NATO i da je naša alijansa jača nego ikad“, naveli su zvaničnicii za CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: