Demostranti Orbana nazvali antisemistom

Premijer Mađarske Viktor Orban obišao je popodne Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusaliu, posle čega su ga sačekali demostranti.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

19:37

Demostranti Orbana nazvali antisemistom

Na izlazu je bilo dvadesetak demonstranata koji su rekli da je Orban antisemita i da krši ljudska prava.

Demonstranti su nakratko blokirali put i omeli odlazak Orbanovog konvoja, tvrdeći da bi zaposleni u Jad Vašemu trebalo da se stide što su primili mađarskog premijera.

Jad Vašem je u odgovoru naveo da je Orban gost države Izrael i da prima goste države u skladu s planom posete koji priprema Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo za zvanične posete.

Policajci su rasterali demonstrante nekoliko minuta kasnije.

Orban je u Memorijalnom centru učestvovao u kratkoj komemoraciji na mađarskom jeziku tokom koje je zapalio baklju i položio sveću u znak sećanja na žrtve holokausta.

Domaćin mu je bio Robert Rozet, direktor Biblioteka Jad Vašema, čije se istraživanje fokusira na mađarske Jevreje u holokaustu.

Mađarski premijer sastao se prepodne s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kome je rekao da Mađarska ne toleriše nikakve manifestacije antisemtizma.

"Sve jevrejske građane u Mađarskoj vlada štiti i mi smo na to ponosni", rekao je on.

Izraelski mediji, međutim navode da je Orban tokom protekle godine vodio javnu antisemitsku kampanju protiv jevrejskog filantropa Džordža Sorosa, koristeći jezik i fraze iz stare nacističke propagande, što je mađarska jevrejska zajednica oštro osudila.

On je takođe hvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske u Drugom svetskom ratu, iako je bio antisemita i saradnik nacista.

Netanjahu je Orbana označio kao istinskog prijatelja Izraela uprkos protivljenju opozicije njegovoj poseti.

Izraelski premijer je pohvalio mađarskog kolegu za borbu protiv antisemitizma i zahvalio mu se na proizraelskom stavu Mađarske, preneo je Asošiejted pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: