"Njujork Tajms": Tramp je znao, Putin je naredio sve...

Donald Tramp dobio je, pre inauguracije, od obaveštajnih službi detaljan izveštaj o direktnoj ulozi Putina u mešanju Rusije u predsedničke izbore.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.07.2018.

11:52

Getty Images

U izveštaju "Njujork Tajmsa", koji prenosi Glas Amerike, raskrinkavaju se Trampovi napori da prebaci fokus s bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobedi nad Hilari Klinton, uključujući i napred-nazad izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića američke obaveštajne zajednice posle sastanka s Putinom u ponedeljak u Helsinkiju.

"Tajms" piše da je američki predsednik prvi put saznao o ruskim mešanjima 6. januara 2017. godine, dve nedelje pre svoje inauguracije, tokom sastanka u Njujorku u Tramp tornju sa tadašnjim direktorom CIA Džonom Brenanom, Džejmsom Klaperom, tadašnjim direktorom nacionalne obaveštajne službe, tadašnjim direktorom FBI Džejmsom Komnijem i admiralom Majkom Rodžersom, tadašnjim direktorom Nacionalne bezbednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu poverljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo poverljivih izvora bliskih licno Putinu, tvrdi "Tajms".

Dokazi su uključivali mejlove ukradene Demokratskom nacionalnom komitetu, koji su bili ključni u odvraćanju birača od demokratske kandidatkinje Klintonove. Međutim, posle brifinga, Tramp je izdao saopštenje šireći krivicu na "Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje, spoljne grupe i zemlje".

Predsednik je rutinski odbacivao istragu o ruskim sajbernapadima kao prevaru koju su pripremile demokrate i kao "lov na veštice" ciljane da podriju njegovo predsednikovanje, naveo je "Tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: