"Njujork Tajms": Tramp je znao, Putin je naredio sve...

Njujork -- Donald Tramp dobio je, pre inauguracije, od obaveštajnih službi detaljan izveštaj o direktnoj ulozi Putina u mešanju Rusije u predsedničke izbore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

U izveštaju "Njujork Tajmsa", koji prenosi Glas Amerike, raskrinkavaju se Trampovi napori da prebaci fokus s bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobedi nad Hilari Klinton, uključujući i napred-nazad izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića američke obaveštajne zajednice posle sastanka s Putinom u ponedeljak u Helsinkiju.

"Tajms" piše da je američki predsednik prvi put saznao o ruskim mešanjima 6. januara 2017. godine, dve nedelje pre svoje inauguracije, tokom sastanka u Njujorku u Tramp tornju sa tadašnjim direktorom CIA Džonom Brenanom, Džejmsom Klaperom, tadašnjim direktorom nacionalne obaveštajne službe, tadašnjim direktorom FBI Džejmsom Komnijem i admiralom Majkom Rodžersom, tadašnjim direktorom Nacionalne bezbednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu poverljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo poverljivih izvora bliskih licno Putinu, tvrdi "Tajms".

Dokazi su uključivali mejlove ukradene Demokratskom nacionalnom komitetu, koji su bili ključni u odvraćanju birača od demokratske kandidatkinje Klintonove. Međutim, posle brifinga, Tramp je izdao saopštenje šireći krivicu na "Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje, spoljne grupe i zemlje".

Predsednik je rutinski odbacivao istragu o ruskim sajbernapadima kao prevaru koju su pripremile demokrate i kao "lov na veštice" ciljane da podriju njegovo predsednikovanje, naveo je "Tajms".

Svet

CAR: Ubijeni ruski novinari

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je smrt trojice ruskih građana sa novinarskim dokumentima u Centralnoafričkoj republici (CAR), preneo je TASS.

Svet utorak 31.07. 21:27 Komentara: 0
strana 1 od 464 idi na stranu