Antisemitski grafiti osvanuli u Sarajevu i Tuzli

Na stambenim zgradama u Tuzli i Sarajevu u kojima žive Jevreji ispisani su grafiti sa antisemitskim porukama. Jevrejska zajednica u BiH osudila incidente.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

17:19

Antisemitski grafiti osvanuli u Sarajevu i Tuzli

Fena prenosi da se u saopštenju navodi da je Jevrejska zajednica u BiH uvek isticala izostanak antisemitskih incidenata u Bosni i Hercegovini kao pozitivan primer bosanskohercegovačkog načina života i negovanja dobrih komšijskih odnosa.

"Sa žaljenjem i ogorčenjem smo primili ovu vest, svesni da ovi incidenti neće narušiti dobrosusedske odnose koje bosanskohercegovački Jevreji grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i verskih grupa. Apelujemo na nadležne organe da identifikuju i kazne počinioce u skladu sa zakonom", saopšteno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Navodi se i da Jevrejska zajednica u BiH osuđuje napade na pripadnike jevrejske zajednice kao i svaki govor mržnje i bilo kakav akt kojim se vređaju nacionalna osećanja građana, i poziva relevantne društvene faktore da se pridruže osudi ovih vandalskih dela i pruže podršku i zaštitu svojim sugrađanima, pripadnicima jevrejske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: