"Otezanje suđenja podsticaj za nove napade na antifašiste"

Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da je suđenje vođi Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću mrlja na obrazu Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

21:53

Čanak je podsetio da suđenje traje 11 godina i zbog toga može biti "podsticaj za nove napade na antifašiste.

"Ovoliko otezanje, umesto brze i oštre kazne, pokazuje da napad antifašiste u Srbiji može proći nekažnjeno", ocenio je Čanak u pisanoj izjavi.

On je dodao da LSV nema nameru da na bilo koji način utiče na sudski proces i rad pravosuđa, ali da činjenica da ni jedanaest godina nije dovoljno da odgovorni za napad na kolonu antifašista 7. oktobra 2007. u Novom Sadu budu osuđeni, predstavlja "veliku mrlju na obrazu ove zemlje".

"Ujedno, to je i podsticaj za nove napade na sve one koji ne dozvoljavaju da se zaborave žrtve koje je ova zemlja podnela u borbi protiv fašizma i koji bi bili spremni da sutra ponovo izađu na ulicu i zaustave neonaciste u pokušaju da proslave rođendan Hajnriha Himlera ili nekog drugog zločinca", naveo je Čanak.

On je dodao i da Liga socijaldemokrata Vojvodine to neće dozvoliti, kao što nije "ni pre skoro jedanaest godina".

Goran Davidović, vođa zabranjenog Nacinalnog stroja, koji je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. u Novom Sadu, danas se nije pojavio na nastavku suđenju pred Višim sudom.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Davidoviću se sudi u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima, a na današnjem ročištu pregledan je video materijal policije i mdijskih ekipa koje su tada pratile događaje na ulicama Novog Sada.

Viši javni tužilac Zoran Jakovljević na današnjem glavnom pretresu u Višem sudu u Novom Sadu je sudu predao tekst izmenjene optužnice u kojoj je delimično promenjeno činjenično stanje i pravna kvalifikacija krivičnog dela za koje je optužen Davidović.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 30. oktobra kada bi trebalo još da budu saslušana preostala dva pripadnika žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup, a time će proces ući u 12. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: