"Svi opet čekaju kneza Miloša da lupi rukom i kaže..."

Svi opet čekaju kneza Miloša da lupi rukom o sto i kaže: "Razlaz bre", istakla je istoričarka i profesorka Dubravka Stojanović u novom Nedeljniku.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
screenshot
screenshot

Ni oni koji nisu eksperti za istoriju i ljubitelji priča iz prošlosti ne propuštaju intervjue ili obraćanja u javnosti dr Stojanović. A razlog tome je što ova istoričarka i profesorka Univerziteta u Beogradu pravi tako dobra „kopčanja" prošlosti i sadašnjosti.

Tako dobre paralele u kojima se sve ono što nam se dešava sada može pronaći u našoj skorijoj ili ranijoj prošlosti. Pa čak i pisanja medija, tvitovi, čitav javni i politički diskurs. Tako smo se i u ovom razgovoru dotakli raznih tema od istorije pa do Svetskog prvenstva u fudbalu i njegovog odjeka u Srbiji.

"Ovi 'moji', s kraja 19. veka, tu taktiku, koja je tada već patentirana, zvali su 'pena reči'. Kao - dali ste slobodu štampe, ali ste je onda preokrenuli u suprotnost. Odnosno, toliko ste afera izmislili, skandala napravili da više nijedna reč nema težinu i nijedan čovek nema autoritet.

Niko više ništa ne čuje od te zaglušujuće buke. A vlast onda može da radi šta hoće. To je sistematska destrukcija slobode govora i misli, jer sve ogadite, svima se sve smuči, kažu ljudi - ma svi su oni isti, ko više veruje novinama itd., a to je politički najopasnija situacija, jer onda svi jedva čekaju onoga koji lupa rukom o sto i koji u Skupštini vikne: 'Razlaz bre!', ko knez Miloš.

Odatle masovne podrške mnogim autoritarnim sistemima, demokratija je teška, a sloboda je naporna", rekla je između ostalog Dubravka Stojanović u razgovoru za Nedeljnik.

Društvo

strana 1 od 165 idi na stranu