Odnosi s Egiptom odlični, Egipat podržava Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Egipta Alij Abdel Aal razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i globalnim pitanjima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.07.2018.

12:20

Odnosi s Egiptom odlični, Egipat podržava Srbiju
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Predsednik Vučić je istakao da je Egipat iskreni prijatelj i Srbije i srpskog naroda i naglasio da je neophodno raditi na intenziviranju saradnje na svim nivoima, naročito na jačanju ekonomskih odnosa.

Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama. On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja.

Predsednik Parlamenta Egipta je istakao da su Egipat i Srbija na regionalnom i međunarodnom nivou prijateljske države, i naglasio da Egipat ne zaboravlja podršku koju im je Srbija pružila 1973. i 2013. godine u borbi protiv terorizma.

On je rekao da ekonomska saradnja ne prati političke odnose i dodao da Egipat ima dobre građevinske kompanije koje rade širom sveta, naročito na izgradnji mostova, kanala i puteva, nadajući se skorom ulasku egipatskih kompanija na srpsko tržište. Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju saradnje u oblasti gradjevinarstva i turizma, kao i o uspostavljanju redovne avio linije Beograd-Kairo.

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju da poseti Srbiju.

Pre Vučića, Ali Abdel Ali razgovarao je s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a dvoje sagovornika je ocenilo da Egipat na međunarodnom planu nikada ne glasa protiv interesa Srbije.

Gojković se posebno zahvalila Egiptu što "kao iskren prijatelj podržava međunarodne stavove i poziciju Srbije". Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka, Gojković je rekla da je s Abdel Alom imala "veoma dobar i sadržajan razgovor" o svim mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa, "posebno na polju parlamentarne saradnje i podrške na multilateralnom planu".

Abdel Al je rekao da je uoči današnje posete u parlamentu Egipta osnovana grupa prijateljstva sa Srbijom, a Gojković je ocenila da to govori "koliko Egipat polaže na odnose" i dodala da je predložila da dve delegacije potpišu memorandum o saradnji prilikom sledećeg sastanka. Gojković je navela da današnja poseta otvara mogućnost razvoja ekonomske saradnje i da je s egipatskim kolegom razgovarala o mogućnosti otvaranja direktne avionske linije Beograd-Kairo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: