Grčka odgovorila Rusiji: Primer nepoštovanja i nezumevanja

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je kao "primer nepoštovanja" i "nerazumevanja sveta" ocenilo izjavu portparolke ruske diplomatije Marije Zaharove.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zaharova je, kako je preneto u Atini, "zapretila posledicama" zbog proterivanja ruskih diplomata iz Grčke.

Rusija je optužila Grčku da učestvuje u "prljavim provokacijama" u vezi s očekivanim ulaskom Makedonije u NATO, omogućenim postizanjem sporazuma Atine i Skoplja o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

Moskva se još početkom ove godine usprotivila tom sporazumu, a Grčka je prošle nedelje odlučila da protera dvoje ruskih diplomata i da zabrani dolazak još dva, jer je utvrdila da su organizovali, finansirali i podsticali grčke ekstremno deničarske krugove i crkvene zvaničnike da protestuju protiv sporazuma s Makedonijom.

Danas je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova iznela tvrdnju da je Grčka to učinila pod pritiskom NATO i da postupak Grčke "neće proći bez posledica" koje nije navela.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je odgovorilo da je izjava Zaharove "karakterističan primer nepoštovanja druge zemlje, kao i nerazumevanja savremenog sveta u kojem države, bez obzira na veličinu, imaju autonomiju i mogu da vode nezavisnu, višestranu i demokratičnu spoljnu politiku".

Ministarstvo dalje kaže da je "takva negativna logika uostalom i motivisala četiri državljanina Rusije na aktivnosti koje su dovele do njihovog proterivanja ili zabrane ulaska u Grčku".

Grčko ministarstvo ponavlja da su "činjenice (o tome) na osnovu kojih je postupila Grčka, blagovremeno predstavljene ruskim vlastima", a da "osim toga, sama vlast Rusije vrlo dobro zna šta rade njeni ljudi".

Dok je Grčka, kako takođe podseća njeno ministarstvo u saopštenju, "od samog početka nastojala da razdvoji aktivnosti tih osoba od zvanične ruske spoljne politike, predstavnica ruskog ministarstva inostranih poslova (Zaharova) današnjom izjavom kao da želi da legitimizuje te ilegalne aktivnosti".

"Stalno nepoštovanje Grčke mora prestati", ukazuje ministarstvo u Atini i naglašava da "niko nema prava niti može da se meša u njene unutrašnje stvari".

Ministarstvo spoljnih poslova zaključuje da su "nedostojne komentara neosnovane tvrdnje prema kojima je odluka doneta pod pritiskom drugih, i te tvrdnje pokazuju mentalitet ljudi koji ne razumeju principe i vrednosti grčke spoljne politike".

strana 1 od 464 idi na stranu